Το παγκόσμιο (ρώσικο) πλυντήριο: Deutsche Bank, HSBC και 42 ακόμα

Το παγκόσμιο (ρώσικο) πλυντήριο: Deutsche Bank, HSBC και 42 ακόμα

Συνέχεια στην υπόθεση που ξεσκέπασε insider της Deutsche Bank με καταγγελία στις αμερικανικές αρχές δίνουν οι βρετανικές αρχές και αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ένα ολόκληρο δίκτυο το οποίο οι αρχές έχουν βαφτίσει “Global Laundromat” μέσω του οποίου ρωσικά κεφάλαια που υπολογίζονται στα 20 δισ. έβγαιναν από τη χώρα, μέσω τραπεζών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, παρά τις κυρώσεις και με την άμεση εμπλοκή τραπεζιτών και διοικήσεων τραπεζών. Το δίκτυο που ξεκινά από τις λετονικές και μολδαβικές τράπεζες δεν περιορίζεται εκεί αλλά έμμεσα ή άμεσα χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιείται από τις γερμανικές και βρετανικές τράπεζες για το ξέπλυμα ρώσικου χρήματος. Οι αρχές επισημαίνουν ωστόσο ότι το δίκτυο μπορεί να έχει πληγεί αλλά παραμένει ενεργό και τεχνολογικά αναβαθμισμένο.

Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική αρχή δίωξης οργανωμένου εγκλήματος το δίκτυο διευθύνουν Ρώσοι εγκληματίες που διατηρούν δεσμούς με το Κρεμλίνο, ενώ τα διεθνή media επιλέγουν να αναφέρονται στη Deutsche Bank ως “η τράπεζα που έδωσε δάνειο 300 εκατ. στον Τραμπ, μπλεγμένη σε ξεπλυμα ρώσικου χρήματος”.

Διαβάστε  Σταθερά τα επιτόκια στη Ρωσία, αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις λόγω ΦΠΑ

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Νέο πρόστιμο και babysitter στις ΗΠΑ

Η υπόθεση είχε αρχικά περιοριστεί στη Deutsche Bank η οποία πλήρωσε πρόστιμο που της επιβλήθηκε από τις αμερικανικές αρχές αλλά η έρευνα στην Ευρώπη δεν έφερε αποτελέσματα τότε. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα αποδείχθηκε ότι ξέπλυνε, στο αρχικό σκάνδαλο, περί τα 10 δισ. δολάρια από το 2011 έως και το 2014. Για την υπόθεση η Deutsche Bank πλήρωσε πρόστιμα 425 εκατ. στις ΗΠΑ και 204 στη Βρετανία.

Διαβάστε  Έτοιμη να αγοράσει S-400 η Ινδία, ψάχνει παράθυρο για τις αμερικανικές κυρώσεις

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: 204 εκατ. δολάρια πρόστιμο στη Βρετανία

Τώρα η υπόθεση διευρύνεται καθώς οι βρετανικές αρχές ανακάλυψαν ουρές 704 εκατ. δολαρίων τα οποία αν και αρχικά ξεπλύθηκαν από μολδαβικές και λετονικές τράπεζες στη συνέχεια ανακυκλώθηκαν μέσω βρετανικών γερμανικών τραπεζών. Ωστόσο και σε αυτή την υπόθεση εμπλέκεται η Deutsche Bank.

Συνολικά αυτό το νέο επεισόδιο αφορά Commerzbank, Deutsche Bank και ακόμα 25 γερμανικές τράπεζες για συνολικά 66,5 εκατ. Από αυτά τα 27,4 πέρασαν από λογαριασμούς της Commerzbank και τα 24 από τη Deutschebank.

Διαβάστε επίσης: Γιατί έφυγε ο «μπάτσος» της Deutsche Bank

Στην υπόθεση εμπλέκονται και 17 βρετανικές τράπεζες που φέρονται να ανακύκλωσαν περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία που είχαν ξεπλυθεί στο πλαίσιο μιας απάτης ύψους σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ των τραπεζών οι HSBC, RBS, Barclays και η Coutts, την οποία χρησιμοποιεί η βασίλισσα της Αγγλίας, εκτέλεσαν πάνω από 1.900 συναλλαγές –επί συνόλου 70.000– ύψους 740 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες 373 συναλλαγές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών και η συνολική τους αξία ανερχόταν σε 63 εκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Η Deutsche Bank θα πληρώσει για να… γλιτώσει

Διαβάστε  Η Deutsche Bank βάζει λουκέτο στην επενδυτική μονάδα στη Βραζιλία