Ο Τραμπ θα πάει NATO αλλά για… business

Ο Τραμπ θα πάει NATO αλλά για… business

Την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο ηγετών των χωρών-μελών του NATO στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λίγο μετά τη γνωστοποίηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δεν θα παραστεί και θα αντικατασταθεί από τον υφυπουργό του.

Όπως ανάφερε νωρίτερα το Crisis Monitor η απόφαση να μην παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δώσουν απαντήσεις αλλά να μαζέψουν πληροφορίες και θέσεις.

Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέχεια είναι αυτή που θα κρίνει πολλά, καθώς έχοντας συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ανησυχίες των μελών της συμμαχίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να σκιαγραφήσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας που επιδιώκει. Ταυτόχρονα με την εμφάνιση του επιδιώκει να καθησυχάσει κύκλους τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς που τον κατηγορούν για “ανεκτική” στάση έναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Διαβάστε  Βρόμικη επίθεση Τραμπ σε Μέρκελ μέσω twitter

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα της Ρωσίας αλλά θα επιμείνει στην ανάγκη τήρησης κανόνων τόσο διεθνώς όσο και εντός του NATO, διατυπώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το NATO ως εμπορικό φορά πιέζοντας για νέα συμβόλαια για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία ως αντάλλαγμα για την προστασία των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε  Συνάντηση Κιμ-Τραμπ στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου

Το στίγμα έδωσε άλλωστε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου όπου αναφέρεται:

“Ο πρόεδρος προσδοκά τη συνάντηση με τους ομολόγους του NATO για να επαναβεβαιώσει την ισχυρή δέσμευση μας(σσ των ΗΠΑ) στο NATO, και για να συζητήσει κρίσιμα για τη συμμαχία θέματα, ιδιαίτερα τον επιμερισμό των συμμαχικών υποχρεώσεων και τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει όμως ήδη δείξει τις προθέσεις του τόσο κατά τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ όσο και την επόμενη ημέρα που κατηγόρησε -μέσω twitter- τη Γερμανία για οφειλές προς τις ΗΠΑ και το NATO, για να λάβει απάντηση από την αρμόδια υπουργό Άμυνας ότι δεν υπάρχουν οφειλόμενα.

Διαβάστε  Η Γερμανία πουλάει έξι υποβρύχια στην Τουρκία

Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει το NATO παρωχημένο οργανισμό, προκαλώντας ανησυχία για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία.
[graphiq id=”c9iHQredxRP” title=”NATO: Τα προφίλ, τα μέλη, οι εξοπλισμοί” width=”700" height=”829" url=”https://w.graphiq.com/w/c9iHQredxRP” ]

Διαφήμιση