Συρία: Game-changer συμφωνία Ρωσίας-Κούρδων

Η Μόσχα παραχωρεί βάση στο YPG και αναλαμβάνει και την εκπαίδευσή του

Συρία: Game-changer συμφωνία Ρωσίας-Κούρδων

Πληθαίνουν οι ενδείξεις στην κατεύθυνση της επίτευξης κοινού modus operandi ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, καθώς η Μόσχα κατέληξε σε συμφωνία με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG για την εκπαίδευσή τους και τη χρήση ρωσικής βάσης στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του YPG που μεταδίδει το Reuters και δεν διαψεύδεται από τη Ρωσία.

Αν και περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές η κίνηση αυτή αποτελεί game changer καθώς καθιστά σαφές ότι οι Κούρδοι YPG που απολαμβάνουν ήδη τη στήριξη των ΗΠΑ τώρα έχουν και την ενεργό κάλυψη της Ρωσίας. Παράλληλα η παραχώρηση ρωσικής βάσης στην περιοχή Αφρίν στο Βορειοδυτικό Χαλέπι, είναι σαφής ένδειξη παραχώρηση ελέγχου της ευρύτερης περιοχής, κάτι που δεν μπορεί να έχει συμβεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Μια τέτοια παρέμβαση τόσο κοντά στα τουρκικά σύνορα θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις της Άγκυρας, εκτός αν έχουν ληφθεί πρόνοιες και έχουν δημιουργηθεί δικλείδες ασφαλείας που μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση, της εθνικιστικής έξαρσης, που διέρχεται το τουρκικό καθεστώς.

Διαβάστε  Στρατός, πλοία και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Αρκτική

Όπως επισημαίνει το stratfor αν και η Μόσχα δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη φτάσει στη βάση στο Αφρί και έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση.

Διαφήμιση