Ψηφιακό “ριφιφί” με λεία 2.300 Bitcoin

Ψηφιακό “ριφιφί” με λεία 2.300 Bitcoin

Η κλοπή 2.300 Bitcoin, σημερινής αξίας $2.450.000, από την πλατφόρμα συναλλαγών www.bitcurex.com, και η εν συνεχεία απενεργοποίηση της, έχει κινητοποιήσει τις αρχές της Πολωνίας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει επίσημη έρευνα και ζητούν από τους πελάτες της να υποβάλουν επίσημες καταγγελίες για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: ο «ψηφιακός χρυσός» ξεπερνά τον πραγματικό

Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του κρυπτονομίσματος και η ραγδαία ενίσχυση της αξίας τους, καθώς έχει φτάσει να αποτιμάται όσο ο χρυσός, προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των hackers, όπου στην περίπτωση της bitcurex.com, μετά από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια το 2014, κατάφεραν να αποσπάσουν 2.300 bitcoins τον Οκτώβριο του 2016.

Διαβάστε  Τούρκοι hackers επιτέθηκαν στο ΑΠΕ

[graphiq id=”vItKSu8mgd” title=”Bitcoin (BTC) Price” width=”700" height=”590" url=”https://w.graphiq.com/w/vItKSu8mgd” ]

Το πολύπλοκο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που οδήγησαν στην απενεργοποίηση της Bitcurex, έχει διάρκεια εξαμήνου και ξεκινά τον Οκτώβριο του 2016, όταν η πλατφόρμα έκλεισε χωρίς εξήγηση. Λίγες μέρες αργότερα, ένα μήνυμα στην αρχική σελίδα της, ζητούσε από τους χρήστες της να είναι υπομονετικοί, επικαλούμενη ζητήματα αναβάθμισης έκδοσης.

Στη συνέχεια, το μήνυμα αντικαταστάθηκε, αναφέροντας πως «εξωτερική παρέμβαση στην αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων και την επεξεργασία πληροφοριών» είναι υπεύθυνη για τη διακοπή λειτουργίας.

Όπως αναφέρει το πλήρες μήνυμα (μεταφρασμένο):

«Στις 13/10/2016, ως αποτέλεσμα υπηρεσιών συστημάτων τρίτων, η www.bitcurex.com υπέστη ζημιές από εξωτερικές παρεμβάσεις στην αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων και την επεξεργασία πληροφοριών. Συνέπεια αυτών των δράσεων ήταν η απώλεια μέρους των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η bitcurex.com / www.dashcurex.com.
Η υπηρεσία έχει συνάψει κατάλληλες συμφωνίες με εξειδικευμένες εταιρίες για τον έλεγχο ασφάλειας, την εφαρμογή διαδικασιών επισκευής και , πάνω απ’ όλα, για την παρακολούθησης της απώλειας των κεφαλαίων.»

Το μήνυμα αυτό ανησύχησε τους χρήστες και ύστερα από ανάλυση του χαρτοφυλακίου της Bitcurex αποκαλύφθηκε πως στις 13 Οκτωβρίου του 2016 και μάλιστα μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα, hacker μετέφερε 2.300 Bitcoin από το λογαριασμό της πλατφόρμας συναλλαγών.

Διαβάστε  Η Λαγκάρντ βλέπει τα cryptocurrencies ως παράγοντα σταθερότητας για τις τράπεζες

Διαβάστε επίσης: Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος χτύπησε δίκτυο κλοπής Bitcoins

Μετά από μια ακόμη νέα ανακοίνωση σχετική με οδηγίες για την υποβολή παραπόνων και την ανάκτηση κεφαλαίων και μια σύντομη επανεμφάνιση της, η λειτουργία της πλατφόρμας διεκόπη οριστικά μετά το Νοέμβριο, χωρίς καμία νέα δήλωση στην ιστοσελίδα της.

Πλέον οι πολωνικές αρχές διεξάγουν επίσημη έρευνα και προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη ζημιά που έχουν υποστεί οι χρήστες, ζητώντας τους να υποβάλουν καταγγελίες, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές εάν η έρευνα στοχεύει στον hacker ή στην Digital Future, την πολωνική εταιρία που διαχειριζόταν την Bitcurex.
[gra[graphiq id=”cGhjmMWWg4t” title=”Cryptocurrencies” width=”700" height=”578" url=”https://w.graphiq.com/w/cGhjmMWWg4t” ]

Διαβάστε  Εξανεμίστηκαν 46 δισ. από την κεφαλαιοποίηση του Bitcoin

Διαφήμιση