Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επί χρόνια λάβει τη στρατηγική απόφαση να διατηρήσει ορισμένα πολύ παλιά συστήματα σε λειτουργία, με τεράστιο κόστος συντήρησης καθώς αυτά είχαν πολύ λιγότερες παραβιάσεις, λιγότεροι γνώριζαν απ αυτά και το σύγχρονο hacking δεν ασχολείται με τόσο παλιά συστήματα.
Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν όμως ότι οι παραβιάσεις ασφαλείας έχουν καταγράψει εκρηκτική αύξηση από το 2016 έως το 2013, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οι παλιές και “πεθαμένες” γλώσσες προγραμματισμού όπως η Cοbol και η Fortran και χακάρονται και υψηλό κόστος συντήρησης έχουν.
Για χρόνια στην τεχνολογία το ρητό στην τεχνολογία έλεγε “it pays to be a step back in the information technology race”, δηλαδή “αποδίδει να είσαι ένα βήμα πίσω στο τεχνολογικό ράλι”. Αυτό σήμαινε για χρόνια λιγότερο κόστος απόκτησης και δοκιμασμένα και διορθωμένα συστήματα.
Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση έμεινε πολλά χρόνια πίσω από την εξέλιξη της τεχνολογίας σε συστήματα κεντρικής διοίκησης προσδοκώντας ότι θα την ξεχάσουν οι hackers και ότι με την εξέλιξη όλο και λιγότεροι θα έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν ένα τόσο ξεχασμένο σύστημα.
Για το λόγο αυτό η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει περί τους 3400 τεχνικούς και προγραμματιστές που γνωρίζουν από τα παλαιά συστήματα που τρέχουν σε γλώσσες Cobol, fortran ενίοτε και Pascal.
Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ κατανάλωσε περί τα 60 δισ. δολάρια από τα 80 δισ. του προϋπολογισμού IT για τη συντήρηση των παλαιών συστημάτων. Έρευνες όμως αποδεικνύουν πλέον ότι για κάθε 1% αύξηση στις δαπάνες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών σημειώνεται 5% στις παραβιάσεις.
[graphiq id=”9rAm3jpMLB3″ title=”Κόστος cybercrime ανά τομέα” width=”700″ height=”633″ url=”https://w.graphiq.com/w/9rAm3jpMLB3″ ]