Γιατί η Goldman Sachs σκουπίζει την αγορά NPL’s

Γιατί η Goldman Sachs σκουπίζει την αγορά NPL’s

Τα φώτα των media έχει τραβήξει η Goldman Sachs τις τελευταίες ημέρες καθώς, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο αγοραστή κόκκινων δανείων, απορροφώντας περί τα 5,7 δισ. μόνο από την κρατική Fannie Mae, που συνεπάγεται πάνω από το μισό χαρτοφυλάκιο NPL’s που διαθέτει η υπηρεσία (ο αμερικάνικος ΟΕΚ).

Στόχος όμως της Goldman Sachs δεν είναι απλά να δρέψει υπεραξίες από τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων που αγοράζει με dsicount της τάξης του 50%, αλλά να ανταποκριθεί στους όρους ενός συμβιβασμού για την υπόθεση της πώλησης κόκκινων δανείων στην τραπεζική κρίση του 2008. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με το αμερικανικό Δημόσιο η Goldman είναι υποχρεωμένη να προσφέρει συνολικά κουρέματα σε ιδιώτες δανειολήπτες 1,8 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε  Η παγίδα πίσω από τη Bad Bank... οδηγεί στη γραμμή στήριξης

Για να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας η Goldman Sachs είναι αναγκασμένη να αγοράσει κόκκινα δάνεια, καθώς δεν διαθέτει, γιατί η Goldman ακόμα και το 2008 δεν κρατούσε στα χαρτοφυλάκιά της NPL’s, απλά τα προϊοντοποιούσε και τα πουλούσε σε καλάθια δανείων μαζί με άλλα και με ιδιαίτερα υψηλές διαβαθμίσεις.

Συνεπώς η Goldman αγοράζει με έκπτωση έως και 50-60% κόκκινα δάνεια από άλλους, προσφέρει ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, που είναι μικρότερες από την τιμή στα οποία τα απέκτησε από τους άλλους και κερδίζει διπλά, καθώς καθιστά λειτουργικά τα δάνεια με εκπτώσεις που αφήνουν περιθώριο κέρδους, ενώ παράλληλα το κούρεμα που κερδίζει ο δανειολήπτης αφαιρείται από το ποσό του προστίμου 1,8 δισ. της Goldman.
[graphiq id=”2C9VW3LkQXr” title=”Τα πρόστιμα στις τράπεζες για την κρίση του 2008" width=”700" height=”565" url=”https://w.graphiq.com/w/2C9VW3LkQXr” ]

Διαβάστε  Συστάσεις Νουί στους Έλληνες τραπεζίτες για NPL's και... αλλαγή νοοτροπίας

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Μήνυμα Νουί προς τραπεζίτες: Κάψτε κεφάλαια, σβήστε κόκκινα δάνεια