Επιταχύνει τις διαδικασίες στην κατεύθυνση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων η Eurobank ιδρύοντας θυγατρική διαχείρισης NPL’s η οποία θα έχει ήδη προίκα 14 δισ. NPL’s. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η νέα θυγατρική θα έχει εξειδίκευση στη διαχείριση χαρτοφυλακίων NPL’s, που συνεπάγεται μια πολύ πιο ευρεία γκάμα πραγμάτων, δράσεων και εργαλείων.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να δοκιμάσει τα νερά στις διεθνείς αγορές για πρόσθετη χρηματοδότηση αλλά και να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει την ενεργητική διαχείριση.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της συμμετοχής του Δημοσίου, το οποίο αναδεικνύει σε πρόσφατο report και ο ΣΕΒ, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές δεν θέλουν να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα.
Η Eurobank Financial Planning Services (Eurobank FPS) θα δραστηριοποιείται στη νέα αγορά εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,12% (ΤτΕ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, βασικό αντικείμενο εργασιών συνιστά η εξεύρεση συναινετικών λύσεων για οφειλέτες και η διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με έμφαση στην εξυγίανση χαρτοφυλακίων.
Διαβάστε επίσης: «Κρυφή» Bad bank ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες
Η Eurobank FPS θα αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, ύψους 14 δισ. ευρώ, με οφειλές ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ στόχος είναι επίσης, να αναλάβει και την διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων, επενδύοντας σε «best practices» της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.
Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor η δημιουργία της εταιρίας αυτής στόχο έχει να κινητοποιήσει τις υπόλοιπες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των NPL’s ώστε να ανεβάσουν το προσφερόμενο τίμημα για την «αγορά» δανείων ΜμΕ, καθώς μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.
Διαβάστε επίσης: Τραπεζικό bypass για πλειστηριασμούς και bad bank
Επειδή όμως ακόμα και με καλύτερο τίμημα η διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών και ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών κινείται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, η νέα εταιρία θα συνεισφέρει καταλυτικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Αν και μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρούσε σθεναρά στο ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, μετά την ιταλική εμπειρία το κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Τη χαλάρωση της στάσης και τη διάθεση αναζήτησης λύσεων σε διευρυμένο πεδίο σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες τραπεζίτες καθώς αναζητούν λύσεις στην υποαπόδοση έναντι των στόχων για τα κόκκινα δάνεια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος λειτουργίας και τα εργαλεία που θα διαθέτει η νέα εταιρία της Eurobank, τα οποία αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία θα είναι όπως στο γράφημα που ακολουθεί: