Αλλαγή ρόλων, αναπροσαρμογή ισορροπιών και συμμαχιών προδίδει το μπαράζ δηλώσεων και αναφορών στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, από Ευρωπαίους παράγοντες. Αν και οι ανακοινώσεις μετά το Eurogroup περιορίστηκαν στα ανοιχτά θέματα μεταρρυθμίσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλά για “πολιτική συζήτηση”στο Eurogroup, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να μεταφέρει την πίεση στην Αθήνα, βάζοντας στο κάδρο και την αντιπολίτευση, ζήτημα για το οποίο είχε νωρίτερα κατηγορήσει το ΔΝΤ ο Μισέλ Σαπέν.
Από την άλλη πλευρά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν ενεπλάκη σε αντιπαράθεση με το ΔΝΤ για το ενδεχόμενο δέσμευσης της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του προγράμματος και μετά το 2019, με την Ουάσγικτον να διαψεύδει κάτι τέτοιο.
Αυτό δεν συνέβη όμως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να δεσμεύσει και τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας:
“Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα’, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. ‘Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα”.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μάχη διαχείρισης του πολιτικού κόστους από τους Ευρωπαίους και μια στρατηγική-αρχών από το ΔΝΤ που ενώ υπάρχει η βούληση για την παραμονή του, τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο θα το ήθελαν πιο… βολικό.
Καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup έχουν στόχο μεταβάλλουν τον συσχετισμό δυνάμεων και να απαλλάξουν τον ESM από την πίεση του ΔΝΤ για επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων αποκατάστασης βιωσιμότητας του χρέους.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Ecofin δήλωσε ότι:
«Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση»
Ενώ την ίδια στιγμή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας στο Ευρωκοινοβούλιο σε ερώτηση του Νότη Μαριά ανέφερε ότι:
«θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα και να εξεταστούν σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου».
Η τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup για “πολιτική συζήτηση” είναι ενδεικτική των ανοιχτών ζητημάτων που άπτονται αποφάσεων σε άλλο επίπεδο και διαψεύδει κατ ουσία τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιχείρησε να μεταφέρει το βάρος στην Αθήνα.
Με τις διαπραγματεύσεις να μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, τα περιθώρια να στενεύουν και το ΔΝΤ να ζητά πλήρη και ταυτόχρονη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μέτρων για το χρέος, ενώ οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε ένα ακόμη βήμα υποστηρίζοντας ότι:
«ακόμη και οι εταίροι μας στην Ουάσιγκτον έχουν κατανοήσει πλέον, ότι η ελάφρυνση δεν είναι εφικτή, με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε.»
Ωστόσο αυτη η προσέγγιση απέχει πολύ από τα ήδη συμφωνηθέντα και αποκαλύπτει προσπάθεια νέας υπεκφυγής της Γερμανίας μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα εντείνει τις πιέσεις στην ΕΚΤ ώστε να μη δημοσιεύσει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκεί πιέσεις στον Μάριο Ντράγκι και σε μεμονωμένα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ ώστε να αντικατασταθεί το κλιμάκιο της τράπεζας από το αντίστοιχο του ESM. Αρχικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προσπαθήσει να πράξει το ίδιο με την Κομισιόν, συναντώντας τη σφοδρή αντίδραση του Πιερ Μοσκοβισί, επί του θέματος, κάτι που καταγράφηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Όπως εξήγησε παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου η οικονομία της χώρας να γίνει εύρωστη και πιο φιλική προς την ανάπτυξη.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι τα εργασιακά αποτελούν σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η σταυροφορία Σαπέν κατά ΔΝΤ
Μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin ο Μισέλ Σαπέν είπε πως
“δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να δει να γίνεται κυβέρνηση”.
Τοποθέτηση που ερμηνεύθηκε από τα media ως απαίτηση του ΔΝΤ για εγγυήσεις από την αντιπολίτευση, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούσε ένδειξη της εμμονής για την προνομοθέτηση δικλείδων ασφαλείας για την εφαρμογή του προγράμματος.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις διαρκείς καθυστερήσεις.
Τέλος, έκανε λόγο για εμμονές από τη πλευρά του ΔΝΤ στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.