Η κυβέρνηση της Γεωργίας αρνείται την ύπαρξη στρατολόγων του ISIS στο έδαφός της αν και έχει την βαριά κληρονομιά να αποτελεί το σπίτι του ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους, Abu Omar al-Shishani. Το συντριπτικό ποσοστό των κατοίκων, πάνω από 80%, είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ακόμα και οι μουσουλμάνοι που ζουν στο φαράγγι Pankisi δεν χαρακτηρίζονται ριζοσπαστικοί, αν και ανήκουν στους σουνίτες της ομάδας του Κιστ.
Η Γεωργία, σύμφωνα με το stratfor αλλά και τις ρωσικές αρχές αποτελεί “αιμοδότη” του Ισλαμικού Κράτους σε μαχητές και κεφάλαια, η κυβέρνηση όμως αρνείται να δώσει σχετικά στοιχεία για ανθρώπους έχουν φύγει από τη χώρα για να συμπαραταχθούν με την τρομοκρατική οργάνωση στο Ιράκ, τη Συρία ακόμα και το Αφγανιστάν.
Ο Abu Omar al-Shishani σκοτώθηκε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων στη Νότια Μοσούλη, έχοντας την ευθύνη του μετώπου, ενώ αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες αφήνοντας ακέφαλο και το διεθνές δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους. Οι δεσμοί που είχε δημιουργήσει με τη Γεωργία δεν φαίνεται να κόπηκαν με το θάνατό του, καθώς αποτελεί είδος ήρωα για πολλούς νέους στο φαράγγι του Pankisi.
[graphiq id=”4QmY9tKsql7″ title=”Θρησκευτική κατανομή ανθρώπων στη Γεωργία” width=”700″ height=”633″ url=”https://w.graphiq.com/w/4QmY9tKsql7″]
Τα τελευταία χρόνια, το φαράγγι Pankisi, έχει γίνει γνωστό ως γόνιμο έδαφος στρατολόγησης για το Ισλαμικό Κράτος, που προσπαθεί να ενισχυθεί, οργανικά και σε κύρος, φέρνοντας ξένους μαχητές στη Συρία και το Ιράκ.
Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους , Abu Omar al-Shishani, καταγόταν από την περιοχή, και όσο συνεχίζεται η μάχη για την συνέχιση της ύπαρξης του στη Συρία, είναι αμφίβολο αν θα είναι ο τελευταίος από το φαράγγι που πεθαίνει στο όνομα του ISIS. Και ο λόγος είναι λιγότερο φιλόδοξος αλλά ακόμη πιο ισχυρός από τη επιθυμία για δόξα: η οικονομική στασιμότητα. Οι κοινότητες μοιάζουν να πεθαίνουν και η μοναδική διέξοδος της νεολαίας, το διαδίκτυο, είναι ταυτόχρονα η πόρτα στη διακρατική τζιχάντ.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες των κατοίκων, ο ISIS δεν περιορίζεται μόνο στη διαδικτυακή στρατολόγηση, αλλά έχει στείλει πράκτορα στο φαράγγι για μα ενισχύσει τις συνδέσεις του.
Περιπτώσεις νέων αγοριών από οικονομικά ασθενείς οικογένειες, που εξαφανίζονται από τα σπίτια τους για να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους είναι συχνές στο φαράγγι του Pankisi. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αρνείται την παρουσία πρακτόρων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή και υποβαθμίζει τον αριθμό των Τσετσένων και Kists που έχουν ενταχθεί στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο, σε 50 –κατά τα επίσημα στοιχεία-, ενώ οι τοπικές εκτιμήσεις δείχνουν στην πραγματικότητα 200 ή και περισσότερα άτομα. Σύμφωνα με τις αρχές το μεγαλύτερο μέρος της στρατολόγησης γίνεται πλέον μέσω διαδικτύου και είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες οι φυσικές επαφές.
Παράλληλα, η κίνηση του ρευστού και η απουσία οργανωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην περιοχή ενισχύει την κίνηση μαύρου χρήματος που μπορεί να διοχετεύεται ευκολότερα στον ISIS>
Ιστορικά, ακόμη και μέχρι την έναρξη της διαμάχης της ορθόδοξης Ρωσίας με τους μουσουλμάνους Τσετσένους, στην περιοχή επικρατούσε θρησκευτική αρμονία ανάμεσα σε στην ομάδα Kisk, τους χριστιανούς και τους Οσετίας κατοίκους της, η οποία διαταράχθηκε όταν οι Τσετσένοι αυτονομιστές ανεξαρτητοποιήθηκαν. Μετά την εισροή Τσετσένων μαχητών και προσφύγων στο φαράγγι του Pankisi, χριστιανοί και Οσετίας άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για την έλευση και εγκατάσταση του Ουαχαμπισμού, κλάδου του σουνιτικού Ισλάμ, τη δεκαετία του 1990.