Η Άγκυρα παίζει με το προσφυγικό: Ραγδαία αύξηση των ροών

Η Άγκυρα παίζει με το προσφυγικό: Ραγδαία αύξηση των ροών

Διατηρούνται αυξημένες οι προσφυγικές ροές και σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εισέλθει σε 566 άτομα, ένδειξη ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς ο καιρός προβλέπεται να παραμείνει καλός και η Άγκυρα φαίνεται ότι δοκιμάζει τα όρια ανοχών και αντοχών Ελλάδας και ΕΕ.

Η ιδιαίτερα αυξημένη ροή προς τα ελληνικά νησιά προκαλεί ανησυχία τόσο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη ΓΑΔΑ όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς συνεπάγεται ότη η Τουρκία χαλαρώνει τα μέτρα και διευκολύνει ατύπως τις διελεύσεις, θέλοντας να επιβεβαιώσει τις απειλές που πραγματοποίησε απέναντι στην ΕΕ.

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ

Ο όγκος των τελευταίων πέντε ημερών είναι πολλαπλάσιος του Μαρτίου και αντιστοιχεί στο σύνολο εισόδων του Φεβρουαρίου. Το τελευταίο τετραήμερο στη Λέσβο έφτασαν 195 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 341 και στη Σάμο 30.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. Οι αφίξεις των τελευταίων ημερών επέστρεψαν τους αριθμούς των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου στα δεδομένα του τέλους του περασμένου Φεβρουαρίου.

Διαβάστε  Νέες επιχειρήσεις στη Συρία και ευρωπαϊκή προοπτική, στην ίδια ομιλία "πούλησε" ο Ταγίπ Ερντογάν

Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσαν πως μελετούν την αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και την αποδίδουν αρχικά στην καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών αλλά και στην απόσυρση από την περιοχή πλοίων των στόλων της Ελλάδας και της Τουρκίας που το Μάρτιο λόγω έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έπλεαν στην περιοχή.

Διαβάστε  Ποινή-μήνυμα στον Τούρκο που πέρασε κατά λάθος σε ελληνικό έδαφος