Προσπάθειες διαμόρφωσης νέων συμμαχιών και εμπορικών συνεργασιών διακρίνονται ήδη, μόλις μερικά 24ωρα μετά το αποτυχημένο G-20 και την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους όρους στο “ελεύθερο εμπόριο”. Σε αυτό το πλαίσιο κινήσεις στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της ατελούς εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας πραγματοποιούν η Άγκελα Μέρκελ και ο Ιάπωνας ομόλογός της, Σίνζο Άμπε, έχοντας λάβει τα μηνύματα του Ντόναλντ Τράμπ στο G-20.
Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και Ιάπωνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις τους έθεσαν ως βασικό μέλημα την προστασία του ελεύθερου εμπορίου με διατυπώσεις για “συγκροτημένες προσπάθειες”, όροι που είναι σαφείς για τις προθέσεις συνεργασίας.
Διαβάστε: Μήνυμα Τράμπ στο G-20: Αμφισβητούνται τα πάντα
Με δεδομένο ότι η Άγκελα Μέρκελ οδεύει σε εκλογές και οι επιχειρήσεις θέλουν λύσεις και απαντήσεις οι κινήσεις της αναμένεται να είναι ταχείες και άμεσων αποτελεσμάτων.
[graphiq id=”9y8rjCYvx9H” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας” width=”700″ height=”685″ url=”https://w.graphiq.com/w/9y8rjCYvx9H” ]
Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ που πέρασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόσο στο G-20 όσο και στη συνάντηση που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθιστά σαφές ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει χρόνο για να αμφισβητήσει μια σειρά από συνθήκες, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να παρακάμψει πακέτα και να επενδύσει σε διμερείς σχέσεις.
[graphiq id=”6hRvugwX4ot” title=”ΗΠΑ: Εμπορικό ισοζύγιο με Κίνα, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα” width=”700″ height=”434″ url=”https://w.graphiq.com/w/6hRvugwX4ot”]
Ωστόσο οι προσεγγίσεις ποικίλουν ακόμα και εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος να θέλει να αποφύγει συγκρούσεις και όξυνση, ενώ ο Στήβεν Μνούσιν και τα γεράκια του νεοσύστατου Εθνικού Εμπορικού Συμβουλίου των ΗΠΑ να είναι έτοιμοι για μετωπική.
Αν και για την ώρα δεν υπάρχουν γεγονότα και όλες οι κινήσεις είναι θεωρητικό επίπεδο και επί χάρτου, η κινητικότητα που πυροδοτήθηκε από τη στάση των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα δημιουργήσει νέες εμπορικές συμμαχίες, θα υψώσει τείχη και θα κινητοποιήσει δυνάμεις.
[graphiq id=”d9HteoCKMD3″ title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Ιαπωνίας” width=”700″ height=”683″ url=”https://w.graphiq.com/w/d9HteoCKMD3″]
Η επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, που έχουν ξεκινήσει το 2013 για το διμερές εμπόριο, είναι σαφής ένδειξη της ισχυρής βούλησης για την προώθηση των εμπορικών συμφωνιών τύπου TPP.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ-Μέρκελ: Παγωμένη συνάντηση για καυτά θέματα
Στο σκηνικό προστίθεται και η επικείμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Ξι Ζιανπίνγκ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να βρουν modus operandi για μια σειρά από ζητήματα.
Ωστόσο το ενδεχόμενο στενότερης εμπορικής συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας αποτελεί εν δυνάμει απειλή τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα οι οποίες αποτελούν τους κορυφαίους εταίρους της ΕΕ.
Με δεδομένο ότι η Γερμανία θέλει να περιορίσει την κινεζική επιρροή στην ΕΕ η σύσφιξη σχέσεων με την Ιαπωνία στέλνει το μήνυμα και αποτελεί ένα δυναμικό πρώτο βήμα.
[graphiq id=”4K345W6QxbT” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ” width=”700″ height=”685″ url=”https://w.graphiq.com/w/4K345W6QxbT”]
Για την Ιαπωνία που δεν κατάφερε να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στην TPP η Ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών και να βελτιώσει την αντιστάθμιση του κινδύνου τόσο λόγω Τραμπ όσο και λόγω του Brexit.