Σούλτς-effect: Πρόεδρος με 100%

Σούλτς-effect: Πρόεδρος με 100%

Ως ιστορικό αποτέλεσμα για το SPD, τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, χαρακτηρίζεται η εκλογή του Μάρτιν Σούλτς στην προεδρία με απόλυτη πλειοψηφία 100%, χωρίς, αντίπαλο αλλά και χωρίς λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.

Αν και ο Σουλτς πήρε το δακτυλίδι από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξασφαλίζοντας στην ουσία την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας και ήταν ο μόνος υποψήφιος για τη θέση έχοντας ήδη λάβει -ατύπως- το χρίσμα του υποψηφίου για την Καγκελαρία η εξασφάλιση της πλήρους αποδοχής είναι πρωτοφανής για το SPD. Σύμφωνα με τη DW ο Μάρτιν Σουλτς αναμενόταν ότι ως μοναδικός υποψήφιος θα εξασφάλιζε αποδοχή πάνω από το 90%, ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι θα ξεπεράσει το 99,71% του Κουρτ Σουμάχερ το 1948.

Διαβάστε  Το μέλλον της Μέρκελ και της Ευρώπης κρίνεται τώρα

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι η αφετηρία για να κατακτήσουμε την καγκελαρία» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με στελέχη του SPD που επικαλείται η DW η επιστροφή του Σουλτς στη γερμανική προεδρική σκηνή και στο προσκήνιο ως εν δυνάμει υποψηφίου για την καγκελαρία, έχει οδηγήσει σε 13,000 νέες εγγραφές μελών στο SPD.

Ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτηρίζεται από τα media ως “αριστεριστής” όσο περίεργο κι ακούγεται στην Ελλάδα αυτό για έναν τεχνοκράτη που αναρριχήθηκε στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, θέση που καταλαμβάνεται στο πλαίσιο ισορροπίας δυνάμεων.

Από τα στοιχεία που κάνουν εντύπωση στο προφίλ του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία είναι το γεγονός ότι δεν διαθέτει τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν φοίτησε σε πανεπιστήμιο, στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί αλκοολικός και η εργασιακή του προϋπηρεσία -πλην αυτής του επαγγελματικού πολιτικού στελέχους- περιορίζεται στο επάγγελμα βιβλιοπώλη.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Παρ’ όλα αυτά όλοι παρατηρούν την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει με την κοινωνία, τις διάφορες επαγγελματικές και εργασιακές ομάδες και την απήχηση του λόγου του στα μεσαία και χαμηλά στρώματα.

Ο υποψήφιος του SPD έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επισήμανε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά και για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί συγκρίσεις της σημερινής Γερμανίας με τους ναζί και μάλιστα αυτό ισχύει «όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για άλλες χώρες». Μέχρι στιγμής, σε παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Σουλτς είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα διορθώσει ορισμένα «λάθη» της μεταρρυθμιστικής Ατζέντας 2010 που φέρει την υπογραφή του τελευταίου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Διαβάστε  Η Γερμανία ισχυροποιείται, εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαφήμιση