Ακόμα και την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, προσπαθώντας να αναγκάσει τη Γερμανίδα καγκελάριο να διαπραγματευτεί απευθείας μαζί του για μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων και ιδιαίτερα για το κουρδικό, τη Συρία και οικονομική στήριξη καθώς η τουρκική οικονομία παραπαίει.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να περάσει -για πρώτη φορά- από το Κοινοβούλιο την έγκριση της θανατικής ποινής, κάτι που θα μπορούσε να πράξει με προεδρική απόφαση, αμέσως μετά το Δημοψήφισμα το οποίο θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του.
Αντιθέτως ο Ταγίπ Ερντογάν καλεί το Κοινοβούλιο να λάβει θέση απέναντι στην Ευρώπη, διατηρώντας για τον εαυτό του τη δυνατότητα να μην υπογράψει το νόμο, κάτι που μπορεί να πράξει ακόμα και με τις υφιστάμενες εξουσίες που διαθέτει.
Το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει και Ευρωπαίους κρατούμενους στη χώρα και ακόμη περισσότερο αν έχουν συλληφθεί με κατηγορίες που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Στο πογκρόμ που ακολούθησε πάνω από 35,000 Δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί, αστυνομικοί, διπλωμάτες, ακόμα και δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί, συλληφθεί και φυλακισθεί. Χιλιάδες ακόμη καταζητούνται με εντάλματα σύλληψης ή σιωπηρά, ενώ η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν για πογκρόμ κατά Κούρδων και πολιτικών του αντιπάλων.
[graphiq id=”ffC8fpPLfvf” title=”Το πογκρόμ Ερντογάν σε αριθμούς” width=”700″ height=”633″ url=”https://w.graphiq.com/w/ffC8fpPLfvf” ]
Υπ αυτό το πρίσμα η Ευρώπη αντέδρασε σε υψηλούς τόνους στις εξαγγελίες Ερντογάν για ψήφιση από το Κοινοβούλιο της θανατικής ποινής, ζήτημα που επανέρχεται στη δημοσιότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το καλοκαίρι του 2016.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απαντώντας στον Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι επαναφορά της θανατικής ποινής “σκοτώνει” την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη διεύρυνση των εξουσιών του.
«Οι οικογένειες των μαρτύρων, οι οικογένειες των ηρώων μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Πιστεύω, αν θέλει ο Θεός, ότι το Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι πρέπει όσον αφορά τις αξιώσεις σας για τη θανατική ποινή μετά τις 16 Απριλίου»,
δήλωσε ο Ερντογάν, σε ομιλία που εκφώνησε στο Τσανάκαλε, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Καθώς η υπογραφή του είναι απαραίτητη προκειμένου να επικυρωθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου, πρόσθεσε ότι θα εγκρίνει το κείμενο «χωρίς να διστάσει».
Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της Άγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαναφορά της θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Το τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ δεν μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε σήμερα ο Ενρτογάν, χρησιμοποιώντας δύο μικρά ονόματα όπως κάνει γενικά για να περιγράψει την Ευρώπη. «Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει».
Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει κατ΄επανάληψη ότι θα ενέκρινε την επαναφορά της θανατικής ποινής σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο εγκρίνει ένα σχετικό νομοσχέδιο. Τον Φεβρουάριο μάλιστα, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό.
[graphiq id=”8nMavhJXxgF” title=”Βαθμολόγηση ελευθερίας του Τύπου” width=”700″ height=”662″ url=”https://w.graphiq.com/w/8nMavhJXxgF” ]