Η Γερμανία απαντά στον Τράμπ για NATO-εξοπλιστικά

Αμερικανικές δυνάσμεις στη

Η Γερμανία απαντά στον Τράμπ για NATO-εξοπλιστικά

Το γάντι του πέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω αναρτήσεων στο twitter σήκωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία οφείλει στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες “τεράστια ποσά” για την άμυνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με δυο tweet έδωσε νέα στοιχεία για τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι το meeting ήταν “καταπληκτικό”, ενώ στο αμέσως επόμενο tweet επιτέθηκε στη Γερμανία για οφειλές έναντι του NATO και των ΗΠΑ.

Απάντηση στους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε η καύλην αρμόδια υπουργός, κίνηση που υποβαθμίζει το επίπεδο της διένεξης αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς δεν του απαντά η ομόλογός του.

“Δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ”, ανέφερε σε δήλωσή της η φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσθεσε πως είναι λάθος να συνδέεται ο στόχος της Συμμαχίας οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, μόνο με το ΝΑΤΟ.

“Αμυντικές δαπάνες πηγαίνουν επίσης σε ανθρωπιστικές αποστολές του ΟΗΕ, στις ευρωπαϊκές αποστολές και στη συμβολή μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του ΙΚ”,

είπε η φον ντερ Λάιεν. Είπε πως ο καθένας θα ήθελε να μοιραστεί δίκαια το βάρος και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε μια “σύγχρονη ιδέα για την ασφάλεια” που θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο NATO αλλά και μια ευρωπαϊκή αμυντική ένωση και επένδυση στα Ηνωμένα Έθνη.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει τη Γερμανία και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επισπεύσουν τις προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους.

[graphiq id=”gcaoZhE9UsB” title=”Δυνάμεις των ΗΠΑ που εδρεύουν στη Γερμανία” width=”700" height=”565" url=”https://w.graphiq.com/w/gcaoZhE9UsB” ]

Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,4 δισεκ. ευρώ στα 38,5 δισεκ. ευρώ το 2018 – ή ποσοστό 1,26% του ΑΕΠ, έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Διαβάστε  Σε υψηλά 15μήνου ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Το 2016 το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας ήταν στο 1,18%.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον, η Μέρκελ επανέλαβε τη δέσμευση της Γερμανίας να φθάσει τον στόχο του 2%.

[gra[graphiq id=”jD5nRlH3LzT” title=”Αμυντικές δαπάνες χωρών-μελών του NATO” width=”700" height=”897" url=”https://w.graphiq.com/w/jD5nRlH3LzT” ]