Σε νέα φάση εισέρχονται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας καθώς και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μετά τις επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη “στρατηγική υπομονή” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για “προληπτικό πλήγμα” σε βάρος της Πιονγιάνγκ.
Η ένταση μεταξύ των δυο πλευρών βαίνει κλιμακούμενη, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τη διεθνή απομόνωση η οποία έχει επιβληθεί στη Βόρειο Κορέα με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι πρόσφατες μαζικές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ και οι κατηγορίες προς τον Κιμ γιονγκ ουν για τη δολοφονία του ετεροθαλή αδερφού του είναι οι πιο πρόσφατες προκλήσεις.
Διαβάστε επίσης: Πυρηνικά όπλα: Ποιοί έχουν, πόσα και ποιοί κινδυνεύουν
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ επιταχύνουν την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Νότιο Κορέα, κίνηση που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την Κίνα και τη Ρωσία.
[graphiq id=”coaMdyJLSF7″ title=”Μεγάλες πόλεις εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βόρειας Κορέας” width=”700″ height=”602″ url=”https://w.graphiq.com/w/coaMdyJLSF7″ ]
Ο Ρεξ Τίλερσον μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για νέο γύρο αυστηρότερων κυρώσεων προς τη Βόρεια Κορέα, αν και δεν διευκρίνισε ποιές μπορεί να είναι αυτές.
Παρά την αλλαγή διπλωματικής στρατηγικής και τη μετάβαση από μια αμοιβαία παγωμένη σχέση σε καθεστώς αμοιβαίων προκλήσεων, η προοπτική επίλυσης του προβλήματος παραμένει εξίσου μακρινή.
[graphiq id=”8gFBaGhus7z” title=”Σημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος στη Βόρεια Κορέα” width=”700″ height=”633″ url=”https://w.graphiq.com/w/8gFBaGhus7z” ]
Σε αυτή τη φάση οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ στην περιοχή είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς ακόμα και αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη Νότιο Κορέα είναι ικανή να προκαλέσει τη βόρειο Κορέα σε μια στρατηγική πρώτου πλήγματος που θα οδηγούσε σε ευρεία στρατιωτική εμπλοκή αναγκάζοντας ακόμα και την Κίνα να λάβει θέση, η οποία έχει όμως το στρατηγικό πλεονέκτημα της εγγύτητας. Πόσο μάλλον ένα προληπτικό πλήγμα σε μια εγκατάσταση όπως αυτή της Yongbyon, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ευρεία σύρραξη.
[graphiq id=”7prlXagLulf” title=”North Korean Ballistic Missile Launches” width=”600″ height=”459″ url=”https://w.graphiq.com/w/7prlXagLulf” ]
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά μόνο επί προεδρίας Τζίμυ Κάρτερ στις ΗΠΑ και του παππού του Κιμ γιονγκ Ουν, είχε καταστεί εφικτή μια κάποια προσέγγιση η οποία οδήγησε στην υπογραφή Συμφωνίας Πλαισίου το 1994.