Ο Τίλερσον απείλησε με προληπτικό πλήγμα τη Βόρεια Κορέα

Περιορισμένα τα περιθώρια κλιμάκωσης από την πλευρά των ΗΠΑ καθώς μια παραπάνω κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ευρεία σύγκρουση

Ο Τίλερσον απείλησε με προληπτικό πλήγμα τη Βόρεια Κορέα

Σε νέα φάση εισέρχονται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας καθώς και η σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μετά τις επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη “στρατηγική υπομονή” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για “προληπτικό πλήγμα” σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Η ένταση μεταξύ των δυο πλευρών βαίνει κλιμακούμενη, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τη διεθνή απομόνωση η οποία έχει επιβληθεί στη Βόρειο Κορέα με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι πρόσφατες μαζικές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ και οι κατηγορίες προς τον Κιμ γιονγκ ουν για τη δολοφονία του ετεροθαλή αδερφού του είναι οι πιο πρόσφατες προκλήσεις.

Διαβάστε  Κορέα: Συμφωνία αποπυρηνικοποίησης

Διαβάστε επίσης: Πυρηνικά όπλα: Ποιοί έχουν, πόσα και ποιοί κινδυνεύουν

Διαφήμιση

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ επιταχύνουν την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη Νότιο Κορέα, κίνηση που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την Κίνα και τη Ρωσία.
[graphiq id=”coaMdyJLSF7" title=”Μεγάλες πόλεις εντός του βεληνεκούς των πυραύλων της Βόρειας Κορέας” width=”700" height=”602" url=”https://w.graphiq.com/w/coaMdyJLSF7" ]

Ο Ρεξ Τίλερσον μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για νέο γύρο αυστηρότερων κυρώσεων προς τη Βόρεια Κορέα, αν και δεν διευκρίνισε ποιές μπορεί να είναι αυτές.

Παρά την αλλαγή διπλωματικής στρατηγικής και τη μετάβαση από μια αμοιβαία παγωμένη σχέση σε καθεστώς αμοιβαίων προκλήσεων, η προοπτική επίλυσης του προβλήματος παραμένει εξίσου μακρινή.
[graphiq[graphiq id=”8gFBaGhus7z” title=”Σημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος στη Βόρεια Κορέα” width=”700" height=”633" url=”https://w.graphiq.com/w/8gFBaGhus7z” ]Σε αυτή τη φάση οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ στην περιοχή είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς ακόμα και αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη Νότιο Κορέα είναι ικανή να προκαλέσει τη βόρειο Κορέα σε μια στρατηγική πρώτου πλήγματος που θα οδηγούσε σε ευρεία στρατιωτική εμπλοκή αναγκάζοντας ακόμα και την Κίνα να λάβει θέση, η οποία έχει όμως το στρατηγικό πλεονέκτημα της εγγύτητας. Πόσο μάλλον ένα προληπτικό πλήγμα σε μια εγκατάσταση όπως αυτή της Yongbyon, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε ευρεία σύρραξη.
[graphiq id=[graphiq id=”7prlXagLulf” title=”North Korean Ballistic Missile Launches” width=”600" height=”459" url=”https://w.graphiq.com/w/7prlXagLulf” ]ίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά μόνο επί προεδρίας Τζίμυ Κάρτερ στις ΗΠΑ και του παππού του Κιμ γιονγκ Ουν, είχε καταστεί εφικτή μια κάποια προσέγγιση η οποία οδήγησε στην υπογραφή Συμφωνίας Πλαισίου το 1994.

Διαβάστε  Ελληνικής καταγωγής ο φερόμενος μακελάρης του Τέξας, τουλάχιστον 8 οι νεκροί

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Πειραγμένα τα stress tests της Fed για Goldman Sachs και Stanley