Ο Λευκός Οίκος τα μαζεύει για εμπλοκή της GCHQ στις παρακολουθήσεις

Ο Λευκός Οίκος τα μαζεύει για εμπλοκή της GCHQ στις παρακολουθήσεις

Τα μαζεύει ο Λευκός Οίκος για τις καταγγελίες περί εμπλοκής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών Επικοινωνιών (GCHQ) στην υπόθεση καταγγελιών για παρακολούθηση των τηλεφώνων του Trump Tower κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μετά από -σπάνια- ανακοίνωση από τη θιγόμενη υπηρεσία που χαρακτηρίζει τις κατηγορίες “γελοίες” και “ανυπόστατες”.

Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα του BBC οι ΗΠΑ είχαν παράσχει παρασκηνιακά διαβεβαιώσεις στο γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναφορές στην GCHQ ούτε σε άλλες βρετανικές υπηρεσίες.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με το μπαράζ δηλώσεων γερουσιαστών στις ΗΠΑ και των αρμόδιων αρχών περί της μη ύπαρξης στοιχείων για τη στήριξη των καταγγελιών Τραμπ καθιστούν την υπόθεση λήξασα. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη συνέντευξή που είχε παραχωρήσει είχε αφήσε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις, εντός των επομένων δυο εβδομάδων, επιχειρώντας παράλληλα να διευρύνει την έννοια “παρακολούθηση τηλεφώνων” σε “παρακολούθηση γενικώς”.

Διαφήμιση

Τις δηλώσεις Τραμπ είχε ακολουθήσει η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ο οποίς ενέπλεξε τη βρετανική GCHQ, επικαλούμενος δημοσιεύματα του Fox News και προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο. Για την αποκατάσταση των σχέσεων ο λευκός Οίκος χρειάστηκε να δεσμευτεί στην Τερέζα Μέι ότι δεν θα υπάρξουν νέες αναφορές.

Συνεπώς το σενάριο εμπλοκής τυων Βρετανών έχει καεί, η ουσιαστική παρακολούθηση τηλεφώνων κάηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ μέσω της διεύρυνσης της έννοιας του όρου και οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας έκλεισαν την υπόθεση με συνοπτικές διαδικασίες.

Διαφήμιση