Σόιμπλε-Mνούσιν ανακοίνωσαν ότι… διαφωνούν

Θολές δηλώσεις για συνεργασία και... πόλεμο από τους υπουργούς Οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας. Όλα τα στοιχεία για το διμερές εμπόριο

Σόιμπλε-Mνούσιν ανακοίνωσαν ότι… διαφωνούν

Το πρώτο βήμα για τον προσδιορισμό της απόστασης που χωρίζει ΗΠΑ και Γερμανία και Ευρώπη επί ζητημάτων εμπορικής πολιτικής έκαναν συναντώμενοι οι κκ Σόιμπλε και Μνουσίν, αν και καθύλην αρμόδιος από την πλευρά των ΗΠΑ είναι ο Γουίλμπορ Ρος.

Οι υπουργοί οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνέντευξή τους κατάφεραν να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν αλλά παρ΄όλα αυτά θα συνεργαστούν και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν εμπορικό πόλεμο.

Την ίδια περίπου ατζέντα αναμένεται να έχει και η Άγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναβλήθηκε λόγω της χιονοθύελλας που πλήττει τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουσίν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τόνισε από την πλευρά του ότι η συζήτηση ήταν πολύ ειλικρινής και εποικοδομητική, η κάθε πλευρά έχει σαφείς θέσεις και απόψεις.

Διαβάστε  Η Γερμανία ρουφάει όλο το ρευστό της Ευρωζώνης: Έκρηξη πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Ο κ. Μνουσίν τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως η πρώτη συζήτηση στην Ευρώπη γίνεται με τον κ. Σόιμπλε. Για τους φόβους των ευρωπαίων για φορολογικές προσαρμογές στα σύνορα και δασμολογικές κυρώσεις είπε ότι στόχος είναι ανάπτυξη 3%. «Θα υπάρξει μια φορολογική μεταρρύθμιση και το σύστημα θα απλοποιηθεί. Συνεργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση με το Κογκρέσο. Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές προσαρμογές στα σύνορα δεν έχουμε λάβει ακόμα καμιά απόφαση».

[graphiq id=”kfjbaPHiMM5" title=”Largest Trade Partners of Germany” width=”600" height=”685" url=”https://w.graphiq.com/w/kfjbaPHiMM5"]

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προωθήσουν τη διεθνή συνεργασία «ανεξαρτήτως των διαφορών. Συμφωνήθηκε σαφώς να συνεργασθούμε και από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις. Βρήκαμε μια κοινή βάση για να συζητάμε εντελώς ανοικτά. Φυσικά δεν επιλύθηκαν όλα τα ζητήματα».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι βασικό ζήτημα είναι «ένα ισορροπημένο εμπόριο μεταξύ των δύο οικονομιών. Οι ανισορροπίες πρέπει να εξαλειφθούν. Απώτερος στόχο μας είναι η οικονομική ανάπτυξη» και διαβεβαίωσε τον κ. Σόιμπλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο, «πρέπει όμως να είναι έντιμο».
[graphiq[graphiq id=”cJy2145XlHL” title=”Largest Trade Surplus Destinations for Germany” width=”600" height=”614" url=”https://w.graphiq.com/w/cJy2145XlHL” ]Μεταξύ άλλων ο κ. Μνουσίν τόνισε επίσης ότι

«είναι σημαντικό να μην χειραγωγούν οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο τα νομίσματά τους, διότι είναι κάτι το οποίο βλάπτει την ανάπτυξη της οικονομίας. Ένα ισχυρό δολάριο μακροπρόθεσμα είναι κάτι θετικό και καλό για την εμπιστοσύνη προς την αμερικάνική οικονομία».

[graphiq id=[graphiq id=”gR3d3WyeMfj” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ” width=”700" height=”702" url=”https://w.graphiq.com/w/gR3d3WyeMfj” ]α την ισοτιμία του ευρώ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο. Απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως αποδυναμώνουν το δολάριο για λόγους ανταγωνισμού.
Λίγο πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών Oικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αντίθεσή του στην ριζική μεταρρύθμιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων όπως αυτή συζητιέται στις ΗΠΑ. «Η εξεταζόμενη αλλαγή του συστήματος στη διεθνή φορολόγηση θα ερχόταν σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα διεθνείς συμφωνίες» τόνισε.
[graphiq id=”j[graphiq id=”jBnZLcbL3Wl” title=”Χώρες που παράγουν τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα για τις ΗΠΑ” width=”700" height=”614" url=”https://w.graphiq.com/w/jBnZLcbL3Wl” ]osttags">  , , , , ,

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Οι Αμερικάνοι πιέζουν τη Deutsche Bank, ο ρόλος των Κινέζων ενισχύεται