Δικαστικό μπλόκο (ξανά) στο διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση

Δικαστικό μπλόκο (ξανά) στο διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση

Νέα απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου, αυτή τη φορά από τη Χαβάη, μπλοκάρει εκ νέου το αναθεωρημένο προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από 6 χώρες και την απέλαση άλλων που ήδη βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος.

Ο δικαστής Ντέρικ Ουότσον, από τη Χαβάι, ζήτησε να μην τεθεί σε ισχύ το νέο εκτελεστικό διάταγμα, που στοχεύει στην προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες στις ΗΠΑ και σε ταξιδιώτες από έξι κυρίως Μουσουλμανικές χώρες. Ο δικαστής έκρινε ότι το διάταγμα παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο στέκεται ενάντια στις θρησκευτικές διακρίσεις.

Διαβάστε  Ο Τραμπ σκότωσε τη συμφωνία με το Ιράν, για τις αγορές ήταν απλά Τρίτη

Σύμφωνα με το BBC, η απόφαση του δικαστή, είναι ικανή να «παγώσει» την εφαρμογή του διατάγματος.

Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά, ήταν πιο συγκρατημένη, κάνοντας λόγο για υπέρβαση ρων ορίων της Δικαιοσύνης αλλά χωρίς αιχμές κατά των δικαστών και του συστήματος, όπως είχε πράξει τις προηγούμενες φορές.

Διαβάστε  Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Σε σχέση με το προηγούμενο διάταγμα, το οποίο ακυρώθηκε από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ σε δύο βαθμούς, το νέο εξαιρεί τους πολίτες του Ιράκ, ενώ απαγορεύει για 90 ημέρες την είσοδο σε πολίτες του Ιράν, της Συρίας, της Υεμένης, της Λιβύης, του Σουδάν και της Σομαλίας οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα.

Διαβάστε  ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Για 120 ημέρες διατηρείται και η απαγόρευση υποδοχής προσφύγων. Η έναρξη εφαρμογής του διατάγματος είχε οριστεί για τις 16 Μαρτίου.