ΟΠΕΚ: Η παραγωγή μειώνεται, η τιμή πέφτει…

ΟΠΕΚ: Η παραγωγή μειώνεται, η τιμή πέφτει…

Στοιχεία που αποδεικνύουν την υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και τον Φεβρουάριο δημοσίευσε ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τα οποία όμως η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της. Παρά τη μείωση όμως της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε πτωτικό κανάλι καθώς τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξάνονται διαρκώς.

Στο μηνιαίο report του OPEC, επισημαίνεται ότι η παραγωγή του μειώθηκε κατά 139.500 βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, στα 31,96 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η πτώση κατά κύριο λόγο αποδίδεται στη Σαουδική Αραβία, η οποία περιέκοψε την παραγωγή κατά 68.100 βαρέλια ημερησίως τον προηγούμενο μήνα, στα 9,8 εκατ. βαρέλια.

Διαβάστε  Λιβύη: Κατακόρυφη πτώση παραγωγής στη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή

Η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την παραγωγή κατά 797.000 βαρέλια ημερησίως από τον Οκτώβριο, αρκετά χαμηλότερα από την ποσόστωση των 10,058 εκατ. βαρέλια.
[graphiq id=”bQg9WANeueF” title=”Global Monthly Crude Oil Production” width=”600" height=”598" url=”https://w.graphiq.com/w/bQg9WANeueF” ]

Διαφήμιση

Η κίνηση του OPEC εν τω μέσω της αναζωογόνησης της παραγωγής των ΗΠΑ, υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, καθώς τα μέλη του αρχίζουν να συζητούν την παράταση της εξάμηνης συμφωνίας, που επετεύχθη το περασμένο έτος, για την μείωση της παραγωγής.
Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Namdar, το Ιράν θα διατηρήσει το πλαφόν της παραγωγής στα 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο β΄ μισό του 2017, με την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο και τα υπόλοιπα μέλη.
“Εάν τα κράτη-μέλη τηρήσουν τη συμφωνία (για πάγωμα της παραγωγής), το Ιράν θα παράγει 3,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στο β΄ μισό του τρέχοντος έτους”, φέρεται να δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Διαβάστε  Ο Σαλμάν σπάει κι άλλο ταμπού, διορίζει γυναίκα CEO στην Aramco

Διαφήμιση