Ολλανδία: Ο Ερντογάν βγάζει Ρούτε

Άνετη νίκη του κεντροδεξιού πρωθυπουργού δείχνουν τα exit polls. Πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό

Ολλανδία: Ο Ερντογάν βγάζει Ρούτε

Μεγάλη συμμετοχή και πρωτοφανή πόλωση δείχνουν τα exit polls για τις ολλανδικές εκλογές, ενώ νικητής αναδεικνύεται ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, το κόμμα του οποίου κερδίζει 31 έδρες, ενώ ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς παίρνει μόλις 19 έδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κάτω Βουλή της Ολλανδίας αριθμεί συνολικά 150 έδρες κάτι που καθιστά τον Ρούτε αδιαμφισβήτητο νικητή αν τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τα exit polls.

Τον Ρούτε ακολουθούν το PVV του Βίλντερς με 19 έδρες, ενώ 19 έδρες συγκεντρώνουν ακόμη τόσο η CDA όσο και το D66. Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εκτιμάται πως λαμβάνουν 16 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) 14 και το Κόμμα Εργασίας (PvdA) 9 έδρες.
Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Διαβάστε  Ολλανδικό δικαστήριο κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, υπέρ Ουκρανίας

[graphiq id=”468cFbeE6vb” title=”Δημοσκόπηση για τη διαφορετικότητα στην Ευρώπη” width=”700" height=”400" url=”https://w.graphiq.com/w/468cFbeE6vb” ]

Το γεγονός ότι ο ακροδεξιός Βίλντερς συγκεντρώνει όσες έδρες και τα άλλα δυο κόμματα ενισχύει τις πιθανότητες άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα και με ψήφο ανοχής.

Το πολιτικό σκηνικό δυναμίτισε τις τελευταίες 72 ώρες η υψηλών τόνων πολιτική και διπλωματική αντιπαράθεση Ολλανδίας-Τουρκίας, η οποία αν και ξύπνησε τα εθνικιστικά αντανακλαστικά εν τούτοις ενίσχυσε πολιτικά τον μετριοπαθή Ρούτε ο οποίος επέλεξε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή και να υψώσει ανάστημα στον Ταγίπ Ερντογάν, επιδεικνύοντας πολική πυγμή και καθαρότητα θέσεων.

Διαβάστε  Στη σκιά του τρόμου η Ευρώπη: Συλλήψεις και... φήμες για χτύπημα στην Ολλανδία

Διαβάστε επίσης: Ολλανδία: Εκλογές crash test για fake news, Γερμανία και Γαλλία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς. Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η Κάτω Βουλή του ολλανδικού Κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο Κοινοβούλιο.
[gra[graphiq id=”cGqEQllTKip” title=”Ολλανδία: Το προφίλ” width=”700" height=”673" url=”https://w.graphiq.com/w/cGqEQllTKip” ]

Διαβάστε  Ολλανδία: Εκλογές crash test για fake news, Γερμανία και Γαλλία

Διαφήμιση