ΗΠΑ: Σκάνδαλο “fat Leonard”, όπως λέμε “Άκης”

ΗΠΑ: Σκάνδαλο “fat Leonard”, όπως λέμε “Άκης”

Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων στα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ αποκαλύπτεται σταδιακά με διώξεις σε βάρος 8 υψηλόβαθμων αξιωματικών και ενός ναυάρχου για δωροδοκία, δωροληψία, υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και μια σειρά ακόμη κατηγοριών, σε μια υπόθεση που προσομοιάζει αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 17 για τα ραντάρ της Erricson.

Το βαρύ κατηγορηήριο που απαγγέλθηκε σε βάρος εν ενεργεία αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ περιλαμβάνει ακόμα και τη συνωμοσία για εξαπάτηση, συνωμοσία για διαφθορά και διάπραξη αξιόποινων πράξεων σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και με ζημιά των φορολογούμενων και του κράτους.

Στην υπόθεση περιλαμβάνονται αποδεικτικά στοιχεία για δείπνα, ερωτικές συνευρέσεις επί πληρωμή και μια σειρά άλλων “δώρων” από ιδιωτικές εταιρίες προς αξιωματικούς του ναυτικού με αντάλλαγμα την παροχή απόρρητων πληροφοριών και τη βοήθεια στην ανάληψη προμηθειών.

Διαφήμιση

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 9 αξιωματικούς από την Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα, το Κολοράντο και τη Βιρτζίνια την περασμένη Τρίτη ενώ όπως τονίζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του Εισαγγελέα, «όλοι κατηγορούνται ως συνωμότες που συνεργάστηκαν με τον Leonard Francis της GDMA και διέπραξαν κολοσσιαία απάτη που κόστισε στο Πολεμικό Ναυτικό και τους Αμερικανούς φορολογούμενους δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι ο Francis με την εταιρεία του, μεταξύ άλλων, εξαπάτησε το ναυτικό, χρεώνοντας το, περίπου 35.000.000$ με το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από προμήθειες που παρείχε η εταιρεία του για την ανατροφοδότηση των πλοίων όπως νερό, τρόφιμα και καύσιμα.

Ο 53χρονος ναύαρχος εν αποστρατεία, Bruce Loveless που συνελήφθη στο σπίτι του στο Κολοράντο, στην Καλιφόρνια είναι ο πιο υψηλόβαθμος από τους κατηγορούμενους. Ο Loveless ήταν πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ναυτικού και είχε αποσυρθεί από την υπηρεσία τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος και 4 κυβερνήτες, 2 διοικητές και ένας εν αποστρατεία συνταγματάρχης των πεζοναυτών κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν με σεξ, ταξίδια και άλλου είδους «δώρα» προκειμένου να παρέχουν απόρρητες πληροφορίες στο Leonard Francis, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει υπέρ της εταιρείας του Glenn Defence Marine Asia (GDMA).

[graphiq id=”jvWeFH9Qlgx” title=”ΗΠΑ: Ετήσιος προϋπολογισμός υπουργείου Άμυνας” width=”700" height=”660" url=”https://w.graphiq.com/w/jvWeFH9Qlgx”]

Διαβάστε  Εξοπλιστικά: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16

Ανάμεσα σε όσα καταλογίζονται στα στελέχη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είναι και το εξής: Τον Φεβρουάριο του 2006 ο επιχειρηματίας Leonard Francis παρέθεσε στους αξιωματικούς του αμερικανικού ναυτικού δείπνο σε εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ το οποίο κόστισε 20.435 δολάρια, ενώ έναν χρόνο μετά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μανίλα, ο Francis πλήρωσε για ένα γλέντι σε πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε διαμείνει ο στρατηγός Μακάρθουρ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι οι αξιωματικοί που χρηματίζονταν από τον «Fat Leonard» συμμετείχαν σε όργια με ιερόδουλες στη «Σουΐτα Μακάρθουρ» -όπου χρησιμοποιήθηκαν και ιστορικά αντικείμενα που σχετίζονταν με τον Ντάγκλας Μακάρθουρ, αρχιστράτηγο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Κορέας- θέλοντας να καταδείξουν την ασέβεια προς το πρόσωπο του στρατηγού που αποτελεί τοτέμ για τους Αμερικανούς.

Τον Μάρτιο του 2017 ο Francis οργάνωσε δείπνο χιλιάδων δολαρίων για αρκετούς από τους κατηγορούμενους στο Oak Door στο Τόκιο με μενού που περιελάμβανε φουά γκρα, αστακούς, κονιάκ, βραβευμένα γλυκά και πούρα.

[gra[graphiq id=”gSVezaZS8GV” title=”ΗΠΑ: Υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας” width=”700" height=”634" url=”https://w.graphiq.com/w/gSVezaZS8GV” ]

Διαβάστε  Παραιτήθηκε ο γενικός εισαγγελίας της Νέας Υόρκης μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Ο Leonard Francis της GDMA συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 μετά από τριετή έρευνα από το NCIS (την αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού), καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ίδιος είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στο ναυτικό για την απόκτηση απόρρητων δεδομένων για την κίνηση σκαφών, έτσι ώστε η εταιρεία του να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διαγωνισμούς γύρω από την υποστήριξη αμερικανικών πλοίων σε ασιατικά λιμάνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 9 συλληφθέντες έρχονται να προστεθούν στο σύνολο των 25 αξιωματικών που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και απάτη στην έρευνα για την GDMA. Από αυτούς οι 20 είναι εν ενεργεία ή πρώην αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού και οι 5 στελέχη της εταιρείας GDMA, με μόνο 13 εκ των εμπλεκομένων να έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους.

Διαφήμιση