Η Fed ανέβασε τα επιτόκια, σήμα για ακόμα δυο αυξήσεις

Η Fed ανέβασε τα επιτόκια, σήμα για ακόμα δυο αυξήσεις

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με αποτέλεσμα το Federal Funds Rate να κινείται πλέον στην περιοχή 0,75-1%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη δήλωση που συνοδεύει την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών της Fed, γίνεται αναφορά σε πολιτική σταδιακών αυξήσεων στα επιτόκια κατά τα επόμενα χρόνια με στόχο τα επιτόκια να φτάσουν στο 3%.

Στην ανακοίνωσή της η Fed επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται και η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με μέτριο ρυθμό. όσον αφορά τον πληθωρισμό η Fed χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό είναι “κοντά” στον στόχο του 2% πυο έχει τεθεί.

Διαβάστε  Το οικονομικό ημερολογιο της εβδομάδας δείχνει Fed

H Fed στην ανακοίνωση επαναλαμβάνει την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για τρεις συνολικά αυξήσεις επιτοκίων το 2017, που σημαίνει πως εντός του έτους θα ακολουθήσουν άλλες δύο κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

“Με την σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μετριοπαθή ρυθμό, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα ενισχυθούν περαιτέρω και ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο επίπεδο – στόχο του 2%”,

αναφέρει στην ανακοίνωσή της Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed (FOMC).

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Με νέα διατύπωση στην ανακοίνωσή της η Fed αναφέρει πως τα τελευταία τρίμηνα ο πληθωρισμός κινείται κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Κάνει επίσης λόγο για “συμμετρικό” στόχο όσον αφορά τον πληθωρισμό, υπονοώντας σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, πως οι αξιωματούχοι της Fed θα είναι ελαστικοί όσον αφορά τον πληθωρισμό επιτρέποντας την αύξησή του ελαφρώς πάνω από τον στόχο για κάποιο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed μείωσε το επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (κοντά στο 0%) κατά την διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν μπει στο μονοπάτι της κανονικοποίησης της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας για πρώτη φορά μετά από 10 περίπου χρόνια το κόστος χρήματος τον Δεκέμβριο του 2015.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται