Γιατί απειλεί με προσφυγικό ο Τσαβούσογλου

Γιατί απειλεί με προσφυγικό ο Τσαβούσογλου

Νέες απειλές για ακύρωση μέρους της συμφωνίας για το προσφυγικό διατύπωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σήμερα, αφού στις απειλές των προηγούμενων ημερών η Ευρώπη τήρησε ενιαία στάση, αρνούμενη να ανοίξει συζήτηση με την Άγκυρα σε αυτό το επίπεδο.

Ο Μελβούτ Τσαβούσογκου έχοντας αποτύχει να τραβήξει την Άγκελα Μέρκελ σε νέο υψηλών τόνων διάλογο ώστε να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, διαμήνυσε σήμερα ότι ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ακυρώσει την συμφωνία για το προσφυγικό.

Η Άγκυρα γνωρίζοντας ότι ενόψει των γαλλικών και γερμανικών εκλογών το προσφυγικό κυριαρχεί στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης επιχειρεί να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για να λάβει ανταλλάγματα από την Ευρώπη και από την κάθε χώρα ξεχωριστά, στρατηγική που έως τώρα δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Διαβάστε  Η Ευρώπη πλήρωσε την τρομοκρατία 180 δισ.

Ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στα γεγονότα με την ακύρωση της επίσκεψής του στο Ρότερνταμ και πρόσθεσε:
«Η συμφωνία επανεισδοχής θα ακυρωθεί εκ των πραγμάτων. Ήδη δεν την εφαρμόζουμε. Εκείνοι κωλυσιεργούν με τις θεωρήσεις. Υπάρχει η συμφωνία για το προσφυγικό της 18ης Μαρτίου… Ήδη δεν εφαρμόζουμε την συμφωνία επανεισδοχής.

Διαβάστε  Η Ευρώπη δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, δεν υπάρχει ούτε κοινός τόπος για αλλαγή του Δουβλίνου

Στο εξής δεν θα εφαρμόζουμε ούτε τη συμφωνία για το προσφυγικό. Δηλαδή το αξιολογούμε. Αν δεν υλοποιηθούν αυτοί οι όροι (σ.σ. η κατάργηση των θεωρήσεων) θα πάψουμε το συντομότερο να την εφαρμόζουμε. Όλα είναι στο χέρι μας. Μπορούμε να πούμε ότι από σήμερα δεν την εφαρμόζουμε και τελειώνει, αυτό είναι. Μπορούμε να τη σταματήσουμε μονομερώς. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Διαβάστε  Τουρκία: Βουτιά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Υλοποιώντας τμηματικά τις απειλές του ο Μελοβούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί να στείλει μήνυμα λελογισμένων αντιποίνων καθώς και διάθεσης για νέες διαπραγματεύσεις, θέση όμως που απορρίπτεται απριόρι τόσο από την ευρωπαϊκή διπλωματία όσο και από την Άγκελα Μέρκελ.

Διαφήμιση