Τα fake news και οι ρατσιστικές επιθέσεις μέσω των social media μπαίνουν ξανά στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, ενώ ο αντίκτυπος της εθνικιστικής έξαρσης θα αποτυπωθεί στις σημερινές κάλπες στην Ολλανδία. Στη Γερμανία προς διαβούλευση τέθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που υποχρεώνει τα social media να έχουν προληπτικούς ελέγχους για ψευδείς ειδήσεις και αναρτήσεις που προάγουν τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία και την τρομοκρατία, το οποίο όμως θέτει και πρόστιμα έως και 50 εκατ. για ενδεχόμενη αποτυχία στον έλεγχο και την αποκατάσταση της αλήθειας κα ιτην απόσυρση τέτοιων δημοσιευμάτων.
Το Facebook έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζοντας σχετική πλατφόρμα που επιτρέπει τη διαχείριση της ειδησεογραφίας που διακινείται μέσω της πλατφόρμας του, καθώς και διαδικασίες για την καταγγελία fake news, των έλεγχο, την αποκατάσταση της αλήθειας και ειδικό ποινολόγιο που φτάνει μέχρι και την απαγόρευση εκδοτών που μονίμως δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις.
Πριν από λίγο καιρό η διασπορά ψευδών ειδήσεων για το προσφυγικό, τα εγκλήματα προσφύγων και την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ μέσω των social media οδήγησαν σε δραματική κάμψη της δημοτικότητας της καγκελαρίου της Γερμανίας.
Διαβάστε επίσης: Fake news και Social Media εκλέγουν κυβερνήσεις
Οι αρχές αν και αρχικά εκτίμησαν ότι επρόκειτο για ρωσική επιχείρηση προπαγάνδας σε βάρος της Άγκελα Μέρκελ, εν τούτους δεν βρήκαν αρκετά στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αποκάλυψε σχετική έκθεση.
[graphiq id=”eoMHDKGtOWp” title=”Δημοσκόπηση (ΗΠΑ) Ποιός είναι υπεύθυνος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων” width=”700″ height=”664″ url=”https://w.graphiq.com/w/eoMHDKGtOWp” ]
Όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Χέικο Μάας το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα fake news και τα hoaxes μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις γερμανικές εκλογές, όπως συνέβη και στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες. Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί και σενάρια από ξένες δυνάμεις για παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές.
Την ύπαρξη τέτοιων σεναρίων έχουν παραδεχθεί και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας καθώς και η Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Προσφάτως άλλωστε το BBC αποκάλυψε fake news farm σε πόλη των της πΓΔΜ, η οποία τροφοδοτούσε με fake news τις αμερικανικές εκλογές διαμορφώνοντας κλίμα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και κατά της Χίλαρι Κλίντον.