Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο, τι φοβούνται οι αγορές (γραφήματα)

Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο, τι φοβούνται οι αγορές (γραφήματα)

Τα αμερικανικά αποθέματα που διαρκώς αυξάνονται και η απροσδόκητη αύξηση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία κλωνίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών και ανατροφοδοτούν τα σενάρια που θέλουν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να αποτυγχάνει.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμφωνία τηρείται και ότι η συνολική παραγωγή τον Φεβρουάριο μειώθηκε, από την άλλη πλευρά όμως η διαρκής ανοδική τάση των αμερικανικών αποθεμάτων, η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και η άνοδος της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.


Για το λόγο αυτό η τιμή ρου μαύρου χρυσού παρέμεινε σε πτωτική τροχιά για έβδομη κατά σειρά συνεδρίαση, ένδειξη ότι οι short θέσεις εντείνονται και ότι οι ανησυχίες της αγοράς μετουσιώνονται σε πράξεις που πιέζουν την τιμή που χρειάστηκε μια πρωτοφανής συμφωνία για μείωσης της παραγωγής κατά 1,6 εκατ. βαρέλια για να την οδηγήσει αρχικά πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Διαφήμιση


Την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 1,4% στα 47,72 δολ. το βαρέλι, συμπληρώνοντας επτά διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Διαβάστε  Επιτυχής έξοδος του ΟΤΕ στις αγορές, πήρε 400 εκατ. με 2,375%

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Σαουδική Αραβία έδειξαν ότι η παραγωγή αυξήθηκε κατά 263.000 βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή παραμένει πάντως κάτω από τα επίπεδα που έχει συμφωνήσει το βασίλειο με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΠΕΚ για τον περιορισμό των παγκόσμιων αποθεμάτων.
[graphiq id=”aN3miMJfcO1" title=”Crude Oil Futures (NYMEX:CL) – YTD” width=”700" height=”517" url=”https://w.graphiq.com/w/aN3miMJfcO1" ]

Διαβάστε  Άλμα εξαγωγών εκτοξεύει το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η συνολική παραγωγή αργού υποχώρησε κατά 139.500 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο στα 31,96 εκατ. βαρέλια.
Τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου τροφοδοτεί και η άνοδος του δολαρίου λίγο πριν τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών περιμένει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώσει αύριο την αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.
[graphiq[graphiq id=”1aSBRoZVcSp” title=”Διαχρονική εξέλιξη της spot τιμής του Brent Crude” width=”700" height=”523" url=”https://w.graphiq.com/w/1aSBRoZVcSp” ]class="posttags">  , , ,

Διαφήμιση