Ενισχυμένος βγαίνει ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε από τη σύγκρουση με την Τουρκία όπως καταγράφει τελευταία δημοσκόπηση του Reuters μερικές μόνο ώρες πριν από τις εκλογές της Τετάρτης 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία.
Αν και η ένταση με την Τουρκία αφυπνίζει τα συντηρητικά αντανακλαστικά στην ολλανδική κοινωνία η πυγμή και η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση Ρούτε και ο δήμαρχος της Χάγης πιστώνονται στον γενικά μετριοπαθή πρωθυπουργό ο οποίος επιχειρεί να αναδειχθεί ο ίδιος και οι ολλανδικές εκλογές ως ανάχωμα στην επέλαση του λαϊκισμού και του ρατσισμού.
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor στις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην Ολλανδία δεν θα χρησιμοποιηθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει η χώρα υπό το φόβο hacking για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος από τη Ρωσία, κατηγορίες που έχει διατυπώσει δημοσίως η κυβέρνηση της χώρας.
Η ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις με την Τουρκία εντείνει περαιτέρω την πόλωση σε μια προσπάθεια να υπάρξει δυναμική συσπείρωσης μεταξύ των δυο βασικών μονομάχων Ρούτε και Βίλντερς καθώς το πολιτικό σκηνικό στην Ολλανδία είναι κατακερματισμένο με 28 συνδυασμούς να κατεβαίνουν στις εκλογές. Παράλληλα η πολιτική ατζέντα έχει στραφεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στον ολλανδικό εθνικισμό και στην αντιπαλότητα, εντείνοντας τον διχασμό στην κοινωνίας της χώρας.
Τα πολιτικά μαθηματικά δείχνουν ότι οι πιθανότητες να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ο ακροδεξιός Βίλντερς είναι μηδενικές καθώς ακόμα να αναδειχθεί πρώτο το κόμμα του δεν θα υπάρξουν κόμματα που θα θελήσουν να τον στηρίξουν ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής από το Κοινοβούλιο.
Ωστόσο η κατάσταση παραμένει δύσκολη ακόμα και αν νικήσει, όπως όλα δείχνουν, ο Ρούτε, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι χρονοβόρες και επίπονες.
Ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν δέχεται εκβιασμούς, οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν το συντηρητικό φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD) να λάβει περαιτέρω ώθηση στις αυριανές κοινοβουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,
– το κόμμα του λαμβάνει μαρκ Ρούτε, VVD, 16,2%,
– και στο ακροδεξιό PVV του Χέερτ Βίλντερς 13,4%,
– ενώ ακολουθεί το CDA με 12,5 αλλά με ανοδική δυναμική
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έξι κόμματα μπορούν να ποντάρουν σε διψήφιο ποσοστό, ενώ για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα. Όμως, κανένα κόμμα δεν τείνει χείρα φιλίας στον Βίλντερς. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ένας πιθανός συνασπισμός είναι η συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών (D66), των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.Το οικολογικό κόμμα ενισχύεται σημαντικά με τον επικεφαλής του Γέσε Κλάβερ, με ρίζες από το Μαρόκο και την Ινδονησία, να έχει απήχηση στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρούτε μπορεί να επαίρεται ότι κατηύθυνε τη χώρα του εκτός οικονομικής κρίσης – η ολλανδική οικονομία κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% και ο δείκτης της ανεργίας δεν ξεπερνά το 5%. Ωστόσο, δεν κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του σχετικά με τις κοινωνικές παροχές.
Πιθανόν η στρατηγική που επέλεξε ο Βίλντερς να μην πραγματοποιεί δημόσιες προεκλογικές εμφανίσεις με το επιχείρημα της προσωπικής του ασφάλειας και ακεραιότητας, δεν τον ευνόησε. Πάντως ο ξανθός ακροδεξιός ηγέτης που παρουσιάστηκε ως απειλή για την Ευρώπη και μεγάλη ελπίδα για τους Ευρωπαίους λαϊκιστές δεν φαίνεται να πείθει την πλειοψηφία των Ολλανδών.