Η Τουρκία τραβάει “όσο πρέπει” το σχοινί με Ολλανδία-ΕΕ

Η Τουρκία τραβάει “όσο πρέπει” το σχοινί με Ολλανδία-ΕΕ

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της έντασης με την Ολλανδία έκανε η Τουρκία κλείνοντας τον εναέριο χώρο της για τους διπλωμάτες. Η κίνηση αυτή ωστόσο αν και δίνει συνέχεια σε ένα επικίνδυνο πολιτικο-διπλωματικό δράμα αποδεικνύει -ίσως για πρώτη φορά- ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να παίξει με βάση τους αναλογικούς κανόνες και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Η Τουρκία δια στόματος του αντιπροέδρου, Νουμάν Κουρτούλμους επιχείρησε -όπως πράττει κατά πάγια τακτική- να διευρύνει το διακύβευμα θέτοντας επί τάπητος και τη συμφωνία για το προσφυγικό, όπου εγκαλεί την ΕΕ για ελλιπή τήρηση των δεσμεύσεων της προκειμένου να θέσει υπό αναθεώρηση τη συμφωνία και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη.

Με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου η Άγκυρα διακόπτει όλες τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο (που ήταν ήδη παγωμένες) και αναστέλλει όλες τις διπλωματικές πτήσεις της Ολλανδίας με προορισμό τα εδάφη της.

Διαβάστε  Ριζοσπαστική τομή Ερντογάν στο στρατό

Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της Τουρκίας στην απαγόρευση της Ολλανδίας σε Τούρκους υπουργούς να παραστούν σε συγκεντρώσεις στο έδαφός της, προκειμένου να προωθήσουν το «ναι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Διαφήμιση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία απαγόρευσε στον Ολλανδό πρέσβη να επιστρέψει στη χώρα (σ.σ. βρισκόταν σε άδεια).

Διαβάστε  Η νέα κυβέρνηση του Ερντογάν δεν άρεσε στις αγορές

«Η συμπεριφορά που επέδειξαν δεν είναι αποδεκτή. Συνειδητοποιούμε ότι αυτό που συνέβη δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν σχεδιασμένο. Η Τουρκία δεν ευθύνεται για την κρίση» τόνισε ο Κουρτουλμούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Hurriyet.

Υποστήριξε, δε, πως η συμπεριφορά της Ολλανδίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, λέγοντας πως οι κινήσεις της ολλανδικής κυβέρνησης αποτελούν ένα σημάδι ότι η Ευρώπη καταρρέει.

Διαβάστε  Τουρκία: Προσπάθεια επικοινωνίας του υπουργού Οικονομίας με τις αγορές

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως η Ευρώπη δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις που απορρέουν από την συμφωνία για το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως, αν χρειαστεί, η Τουρκία θα κάνει βήματα για να επανεξετάσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Διαφήμιση