Το NATO σε ρόλο πυροσβέστη στην κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας

Το NATO σε ρόλο πυροσβέστη στην κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας

Παρέμβαση για την εκτόνωση της διπλωματικής και πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας έκανε ο γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργ, συστήνοντας παράλληλα αυτοσυγκράτηση και βήματα αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο το μέτωπο της κρίσης διευρύνεται καθώς Γερμανία και Δανία είναι μια ανάσα από την εμπλοκή, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν ήδη στηρίξει την Ολλανδία παγώνοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στην κρίση Ολλανδίας-Τουρκίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία και την Ολλανδία, κράτη μέλη του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, να «αποκλιμακώσουν την ένταση» μεταξύ τους, που έχει πλέον λάβει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης.

Διαβάστε  Παρέμβαση-μήνυμα Μάτις για Σκοπιανό, ζητά συμμόρφωση με την απόφαση του Βουκουρεστίου

«Ο έντονος διάλογος βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατιών μας, όπως άλλωστε και ο αμοιβαίος σεβασμός», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
«Θα ενθάρρυνα όλους τους Συμμάχους να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό, να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν μια μετρημένη προσέγγιση προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σοβαρή διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ της Τουρκίας από τη μία πλευρά και της Ολλανδίας από την άλλη.
«Προκειμένου να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, την εκτόνωση των εντάσεων και την αποκλιμάκωση της κατάστασης, είναι σημαντικό τώρα να επικεντρωθούμε σε όσα μας ενώνουν», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Παρέμβαση στην ίδια κατεύθυνση πραγματοποίησε και η Γαλλία, όπου μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Την εκρηκτική κατάσταση συντηρούν διαβήματα από την Άγκυρα και ταξιδιωτικές οδηγίες από την Ολλανδία καθώς και δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ, γνωστού για τις ακροδεξιές απόψεις του.