Ο Κοτζιάς στις ΗΠΑ για να “δοκιμάσει τα νερά”

Ο Κοτζιάς στις ΗΠΑ για να “δοκιμάσει τα νερά”

Προσπάθεια να διακριβώσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, το NATO, την πΓΔΜ και την Ευρώπη κάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, εκμεταλλευόμενος και ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-Ολλανδίας-ΕΕ καθώς και τη ρευστότητα στην πολιτική σκηνή Αλβανίας και Σκοπίων.

Ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, ανιχνεύοντας ωστόσο ένα κλίμα ασάφειας και έλλειψης προσανατολισμού ως προς το πλαίσιο μέσα από το οποίο οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται φίλους και συμμάχους καθώς και τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή ενδιαφέροντος της Ελλάδας.

«Θα συζητήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής, θα εξετάσουμε σε ποιον βαθμό συμπίπτουν οι απόψεις μας και οι σχεδιασμοί μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Διαβάστε  Έτοιμη να αγοράσει S-400 η Ινδία, ψάχνει παράθυρο για τις αμερικανικές κυρώσεις

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα, είπε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, άλλους υψηλούς παράγοντες της νέας διοίκησης, με think tanks, και με γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ο κ. Κοτζιάς είπε: «Νομίζω ότι με τη διοίκηση του σημερινού προέδρου έχουμε σταθερές σχέσεις και έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις. Ελπίζω να αναπτυχθούν παραπέρα, θα συζητήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής, θα εξετάσουμε σε ποιο βαθμό συμπίπτουν οι απόψεις μας και οι σχεδιασμοί μας. Ελπίζω επίσης να μπορέσω να προωθήσω την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος και με άλλους υπουργούς που είναι απαραίτητες και για τη χώρα μας και για τις διεθνείς μας σχέσεις.

Διαβάστε  Πολεμο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και εμπλοκή των ΗΠΑ φοβάται ο Μπέρνι Σάντερς

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε επίσης πως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Τράμπ είχε συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, τον κ. Φλίν και πρόσθεσε πως θα συναντήσει την Τρίτη, για πρώτη φορά το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα 4 δισ. το οποίο περιλαμβάνει και αγορές νέων μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη αιτήματα χορήγησης αμερικανικών ελικοπτέρων που παροπλίζονται.

Διαβάστε  Ποινή-μήνυμα στον Τούρκο που πέρασε κατά λάθος σε ελληνικό έδαφος

Διαφήμιση