Μια ανάσα πριν τη συνταγματική εκτροπή στα Σκόπια

Μια ανάσα πριν τη συνταγματική εκτροπή στα Σκόπια

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η πΓΔΜ καθώς η αδυναμία σύστασης κυβέρνησης εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση, ξυπνά πάθη και διχάζει βαθιά την ήδη πληγωμένη κοινωνία της χώρας. Περιστατικά πολιτικής βίας στους δρόμους και στα εστιατόρια είναι καθημερινά και η χώρα που έχει παίξει το ρόλο προτεκτοράτου του NATO στα Βαλκάνια απειλείται με εθνοτικές συγκρούσεις για ακόμη μια φορά.

Αν η ΕΕ και οι ΗΠΑ αν και πιέζουν για σχηματισμό κυβέρνησης, στην πραγματικότητα δεν έχουν καταφέρει να πείσουν για την ανάγκη προσκόλλησης στις συνταγματικές επιταγές, αφού δεν θέτουν επί τάπητος το κόστος της επιχειρούμενης εκτροπής. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιβάνοφ, αρνείται να παραδώσει την εντολή στον Ζάεφ, που έχει κερδίσει τις εκλογές, με το επιχείρημα ότι θα παραδώσει τη χώρα στους Αλβανούς. Ο Γκρούεφσκι που επιμένει να κινείται στις σκιές εξυπηρετείται από τους χειρισμούς του Ιβάνοφ, ενώ παράλληλα πυροδοτεί τον κοινωνικό αναβρασμό επικροτώντας τη μη τήρηση του Συντάγματος και ζητώντας νέες εκλογές.

Διαβάστε  Η Ελλάδα βάζει την πΓΔΜ σε διετές Μνημόνιο

Διαβάστε επίσης:Στο χείλος της ακυβερνησίας η πΓΔΜ

Διαφήμιση

Οι οπαδοί του εθνικιστή πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι έχουν γίνει επιθετικοί απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους και ιδιαίτερα τούτες τις ώρες που διαδηλώνουν στους δρόμους υπέρ του ηγέτη τους. Σε καφέ της πόλης των Σκοπίων θαμώνες πέταξαν έξω Αλβανό βουλευτή του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, που διεκδικεί τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών και στενός συνεργάτης του Κίρο Γκλιγκόροφ, καθηγητής Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι, προπηλακίστηκε από «πατριώτες» στο πάρκινγκ του πανεπιστημίου.

Η κοινωνία δοκιμάζει τις αντοχές και ανοχές της καθώς ο διχασμός οξύνεται επικίνδυνα τροφοδοτούμενος και από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Στο Μοναστήρι άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ στο Μουσείο Αλβανικής Αλφαβήτου, προκαλώντας ζημιές, με τις αρχές να θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για έργο εθνικιστών, ενώ στην πόλη της Αχρίδας πετάχτηκαν φέιγ βολάν εμπρηστικού αντιαλβανικού περιεχομένου. Η χώρα εμφανίζεται… τριχοτομημένη, καθώς στο παραδοσιακό διεθνοτικό ρήγμα Αλβανών-Σλαβομακεδόνων, προστέθηκε και ο διχασμός του σλαβομακεδονικού στοιχείου σε «προδότες» και «πατριώτες», ο οποίος διατρέχει ταχύτατα την κοινωνία.

Διαβάστε  πΓΔΜ: Πέρασε από τη Βουλή χωρίς... αντιπολίτευση η συμφωνία των Πρεσπών

Στους δρόμους και στις πλατείες των μεγάλων πόλεων οι οπαδοί του Γκρούεφσκι διαδηλώνουν καθημερινά υπέρ της προσφυγής της χώρας σε νέες εκλογές –είχαν γίνει πρόωρες τον Δεκέμβριο–φιλοδοξώντας ότι θα τις κερδίσει, με λάβαρο τον άκρατο εθνικισμό και την κινδυνολογία, ο ηγέτης τους και ταυτόχρονα «διανέμουν» πιστοποιητικά πατριωτισμού. Η αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ιβανόφ για συνταγματικό πραξικόπημα, αφού αρνείται να δώσει στον ηγέτη της Ζάεφ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μολονότι πληροί τις προϋποθέσεις, αποφεύγει να καλέσει τους δικούς της οπαδούς σε δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, φοβούμενη ότι αν σμίξουν στις πλατείες με εκείνους του Γκρούεφσκι θα γίνει σφαγή.

Διαβάστε  Ο Μαδούρο επανεξελέγη, τώρα όμως τον αναγνωρίζουν λιγότερες χώρες

Από το Τέτοβο, ιστορική έδρα τους, οι Αλβανοί, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με τον Ζάεφ για τη συγκρότηση κυβέρνησης, προειδοποιούν για ανεπιθύμητες εξελίξεις εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθήσει να μη συμμορφώνεται με τις συνταγματικές επιταγές, ενώ ο πρόεδρος της (σχετικά μικρής) σερβικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ, Ιβάν Στοϊλκόβιτς, τάχθηκε στο πλευρό του Γκρούεφσκι, δηλώνοντας, ευθυγραμμιζόμενος με τη Μόσχα, ότι «το ΝΑΤΟ από κοινού με τα απομεινάρια της κυβέρνησης Ομπάμα επιχειρούν με βία να αναδείξουν τον Ζόραν Ζάεβ και τους Αλβανούς εξτρεμιστές στην εξουσία, ώστε να προκαλέσουν αιματοχυσία στη χώρα και εμφύλιο πόλεμο, αλλά και ανοιχτή σύγκρουση με τους Σέρβους και τη Σερβία».

Διαφήμιση