Κοκαΐνη: Κέρδη 5,7 δισ. το χρόνο στην ΕΕ! Πως έρχεται και που καταναλώνεται

Σε ποιές χώρες καταγράφεται η μεγαλύτερη χρήση του ναρκωτικου

Κοκαΐνη: Κέρδη 5,7 δισ. το χρόνο στην ΕΕ! Πως έρχεται και που καταναλώνεται

Στο αστρονομικό ποσό των 5,7 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχονται τα κέρδη μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το εμπόριο κοκαΐνης, η οποία ωστόσο δεν παράγεται εντός της ΕΕ αλλά στη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης Fuleco της Europol η κοκαΐνη που διακινείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγεται κυρίως στην Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία, ενώ φτάνει στην ΕΕ μέσω άλλων λατινοαμερικανικών χωρών. Σε έκθεση της η Interpol κατονομάζει ως βασικές χώρες διακίνησης προς την ΕΕ τις:
– Βραζιλία
– Βενεζουέλα
– Αργεντινή
– τη θαλάσσια περιοχή της Καραϊβικής
– και τη Δυτική Αφρική
[graphiq id=”26DTlkm7nGR” title=”Χώρες με την υψηλότερη χρήση κοκαΐνης” width=”700" height=”616" url=”https://w.graphiq.com/w/26DTlkm7nGR” ]

Σύμφωνα με την Europol η παραγωγή στην Κολομβία έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση την τελευταία 2ετία, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένα φορτία προς την Ευρώπη, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στις πιάτσες και περισσότερους εμπλεκόμενους.

Διαβάστε  Η Europol διέλυσε το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους

Ο τρόπος λειτουργίας που έχει επισήμως καταγραφεί δεν εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει τη διακίνηση μέσω εμπορευματικών δρομολογίων σε conteiner πλοίων στα οποία μεταφέρονται νόμιμα αγαθά, όσον αφορά τις πολύ μεγάλες ποσότητες. Μικρότερες ποσότητες διακινούνται και μέσω των Couriers οι οποίοι χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσους σταθμούς λιμάνια και αεροδρόμια σε πλούσιες αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και περιοχές της Ανατολικής Αφρικής.

Κρουαζιερόπλοια με αφετηρία νησιά της Καραϊβικής χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την εισαγωγή κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια από τις λίγες διαφοροποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των δικτύων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.
[gra[graphiq id=”2TiOT7YFq5" title=”Κατασχέσεις κοκαΐνης ανά τον κόσμο” width=”700" height=”623" url=”https://w.graphiq.com/w/2TiOT7YFq5" ]

Διαβάστε  Η ΕΛ.ΑΣ κατάσχεσε 200 κιλά χασίς στην Ηγουμενίτσα

Η επιχείρηση FULECO

Τον Ιούνιο και τον ιούλιο του 2014 η Europol σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές χωρώ-μελών διεξήγαγε την επιχείρηση Fuleco η οποία οδήγησε στη σύλληψη 200 κούριερ κοκαΐνης και την κατάσχεση πάνω από 500 κιλών του ναρκωτικού σε μεγάλα αεροδρόμια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες όπου διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη ένταση της διακίνησης είναι οι:
– Ολλανδία,
– Ισπανία
– Πορτογαλία,
– Ηνωμένο βασίλειο
– Γαλλία
– Βέλγιο
– Γερμανία
– και Ιρλανδία

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 12 χώρες μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σουηδία και η Ρουμανία.

Διαβάστε  Έκρηξη της παραγωγής οπίου-ηρωίνης στο Αφγανιστάν, ποιοί παίρνουν τα λεφτά

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.