Κλιμακώνει η Άγκυρα: Διάβημα για παράβαση της σύμβασης της Βιέννης από την Ολλανδία

Κλιμακώνει η Άγκυρα: Διάβημα για παράβαση της σύμβασης της Βιέννης από την Ολλανδία

Το επόμενο βήμα, όπως αναμενόταν, κάνει η Άγκυρα στην πολιτικο-διπλωματική σύγκρουση με την Ολλανδία, καταθέτοντας διάβημα που κατηγορεί τη Χάγη για παράβαση της σύμβασης της Βιέννης.

Η Τουρκία επέδωσε διαβήματα διαμαρτυρίας στον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, τόσο για την απαγόρευση προσγείωσης στο αεροσκάφος του Μελβούτ Τσαβούσογλου όσο και για την απέλαση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων.

Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Η κίνηση αυτή δείχνει τη διάθεση της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά ατοπήματα ης Ολλανδίας για να εδραιώσει τη θέση της και τα διαπραγματευτικά της ατού και να δημιουργήσει παράλληλα μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Παράλληλα, η Τουρκία κατηγόρησε την Ολλανδία και για την αντιμετώπιση των Τούρκων διαδηλωτών στη χώρα, λέγοντας πως η παρέμβαση της αστυνομίας ενάντια στις «ειρηνικές διαμαρτυρίες» ήταν δυσανάλογη.

Διαβάστε  Νέες επιχειρήσεις στη Συρία και ευρωπαϊκή προοπτική, στην ίδια ομιλία "πούλησε" ο Ταγίπ Ερντογάν

Η Τουρκία ζήτησε την παροχή πληροφοριών από την Ολλανδία σχετικά με τους τραυματισμένους Τούρκους πολίτες, ενώ ζήτησε να ασκηθούν διώξεις κατά των αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται πως η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκενθρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, ενώ αρκετοί έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο