Αντιμέτωπη με ευρύ μέτωπο εντός της Ευρώπης βρίσκεται η Άγκυρα καθώς το πογκρόμ Ερντογάν -που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα- σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς ενόψει των επικείμενων εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία έχουν απελευθερώσει ευρωφοβικές και αντιμουσουλμανικές δυνάμεις αναγκάζοντας ακόμα και μετριοπαθείς πολιτικούς να υιοθετήσουν επικίνδυνες ατζέντες.
Η ένταση στο Αιγαίο με την Ελλάδα είναι πάντα το χαρτί με τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος για την Άγκυρα καθώς αφενός διακυβεύεται το προσφυγικό και αφετέρου τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα είναι και χώρα μέλος του NATO και σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση. Συνεπώς σε αυτό το μέτωπο η Τουρκία δοκιμάζει κάθε νέα διπλωματική της επιτυχία από άλλα, όπως επίσης το χρησιμοποιεί προκειμένου να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και της πολιτικής ελίτ.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου CNN TURK, απάντησε σε ερώτηση, για την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, λέγοντας ότι παρά την ένταση οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται κανονικά.
Σε πρόσθετη ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με την ένταση που επικρατεί στα Ιμια, είπε:
«Εμείς δεν το επιθυμούμε, αλλά έχουμε πολλάκις προειδοποιήσει. Αυτός ο υπουργός Αμύνης του ρατσιστικού κόμματος προκαλεί… Αν οι στρατιώτες μας δεν ήταν ψύχραιμοι με τις τόσες προκλήσεις το ατύχημα θα είχε ήδη συμβεί».
Οι συγκρούσεις με Γερμανία και Ολλανδία
Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ε.Ε. προειδοποιώντας πως αν δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση της παροχής αδειών εισόδου για τους Τούρκους, θα τεθούν σε κίνδυνο οι συμφωνίες που έχουν συναφθή μεταξύ τους, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για τον περιορισμό της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η χώρα του θα παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο στην ΕΕ «και είτε θα ακυρωθούν όλα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της παροχής αδειών εισόδου και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε θα εφαρμοστούν όλα».
Η προσπάθεια επέλασης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη με αφορμή το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Τουρκία σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά περίοδο για αρκετές χώρες και με τις φυγόκεντρες τάσεις σε άνοδο ήταν εξ αρχής αναμενόμενο ότι θα οδηγούσε σε αναζωπύρωση εντάσεων και σε νέα επιμέρους μέτωπα.
Ωστόσο η Άγκυρα επέμεινε στη στρατηγική της επιβολής της θέλησής της, γνωρίζοντας τους κινδύνους εκρήξεων στην Ευρώπη, πράττοντας όμως έχοντας πρώτα εξασφαλίσει πολιτική κάλυψη τόσο από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με τον οποίο έχει συναντηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν τέσσερις φορές σε επτά μήνες, όσο και από τον Ντόναλντ Τραμπ, όπου τόσο ο επικεφαλής της CIA όσο και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου έχουν ήδη επισκεφθεί την Τουρκία.
Η άρνηση της Ολλανδίας να επιτρέψει την ομιλία του Μελβούτ Τσαβούσογλου στο έδαφός της, μπορεί να φαίνεται ως μια τραβηγμένη προσπάθεια λογοκρισίας, ωστόσο, όλα δείχνουν πως στόχος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν η ομιλία του στο ακροατήριο αλλά η δημιουργία έντασης. Απαγορεύσεις για ομιλίες τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και άλλων Τούρκων πολιτικών έχει εκδώσει και η Γερμανία που επίσης βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Η Άγκυρα γνωρίζοντας ότι κάθε κίνηση αποτελεί πλέον “λάδι στη φωτιά” επιλέγει την κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα, με την προσπάθεια του Μελβούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Χάγης, υποδεικνύοντας προσπάθεια να μιλήσει στη συγκέντρωση, στην οποία αφού θα παραβρισκόταν, η ομιλία του θα ήταν αδύνατο να παρεμποδιστεί. Έχοντας προετοιμάσει την απάντησή της η Άγκυρα απάντησε με απειλές για αντίποινα κατά της Ολλανδίας με απαγόρευση προσγείωσης στις εμπορικές πτήσεις, ενώ κάνοντας ένα βήμα παραπάνω χαρακτηρίζει τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, απομεινάρι του Χίτλερ.
Η τελευταία φράση αν και προκάλεσε δριμεία αντίδραση από την πλευρά της Ολλανδικής κυβέρνηση, εκτιμάται ότι δίνει “πόντους” τον Ρούτε που υπολείπεται στις Δημοσκοπήσεις έναντι του ακροεδεξιού αντιπάλου του, ο οποίος κινείται στις παρυφές του ναζισμού.
Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει ακόμα ότι θα επισκεφθεί το Ρότερνταμ της Ολλανδίας παρά το γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές του έχουν απαγορεύσει να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που οδήγησε τους Ολλανδούς στο να απαγόρευσαν την προσγείωση στην Ολλανδία της πτήσης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών
«Πηγαίνω στο Ρότερνταμ σήμερα», είχε πει ο Τσαβούσογλου στο CNN-Turk. «Θα επιβάλουμε σοβαρές κυρώσεις στην Ολλανδία», αν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη που έχει στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, πρόσθεσε.
Σε συνέντευξη του, νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.
Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί ναζιστικών πρακτικών, οι οποίες είχαν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στη Γερμανία.
«Το θέμα του ναζισμού είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη Γερμανία, το ξέρουμε αυτό. Ωστόσο ορισμένες εξελίξεις και τάσεις στην Ευρώπη που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα μας θυμίζουν πραγματικά πολύ την ατμόσφαιρα πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ρατσισμός που βιώνουμε σε αυτό το κομμάτι της γης, η ξενοφοβία και η έλλειψη ανεκτικότητας είναι αδιαμφισβήτητες καταστάσεις. Με τη δήλωση του ο Ερντογάν εννοεί βασικά ότι τέτοιες πρακτικές θυμίζουν την εποχή των Ναζί. Έχουμε αφήσει πίσω μας αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας και δεν επιτρέπεται να ξαναγυρίσουμε εκεί. Το μήνυμα είναι ότι δεν επιτρέπεται να επαναφέρουμε τις πρακτικές εκείνης της εποχής στην Ευρώπη μας, στη Γερμανία ή στην Τουρκία. Η σύγκριση με τον ναζισμό δεν σημαίνει ότι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ναζιστής, αλλά αφορά κάποιες πρακτικές».
Η Γερμανία από την πλευρά της κρατά παγωμένες τις σχέσεις εκμεταλλευόμενη και τη σύλληψη και η φυλάκιση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ. Στην ερώτηση εάν το θέμα απασχόλησε τις συνομιλίες των δυο πολιτικών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Όταν συζητούνται τέτοια θέματα η Γερμανία έχει πάντα την ίδια απάντηση: η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Στην Τουρκία όμως υπάρχει επίσης Δικαιοσύνη και υπάρχουν διωκτικές αρχές.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας είναι σοβαρά επιβαρυμένες όχι μόνο εξαιτίας των δυο παραπάνω περιπτώσεων αλλά και εξαιτίας της απαγόρευσης των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων στη Γερμανία. Η κατάσταση όπως είπε δεν θα πρέπει να υποτιμάται ωστόσο τόνισε ότι «τόσο ο ίδιος όσο και ο Γερμανός ομόλογός του έχουν συμφέρον οι σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται σε καλό δρόμο», Συμφώνησαν, τέλος, πως «τα προβλήματα μόνο με το διάλογο μπορούν να επιλυθούν».