Το μήνυμα της επίσκεψης του υποδιοικητή του NATO στην Αθήνα

Το μήνυμα της επίσκεψης του υποδιοικητή του NATO στην Αθήνα

Τον υποδιοικητή του NATO έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα με επίσημη ατζέντα τη διερεύνηση θεμάτων διμερούς αμυντικής συνεργασίας, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά λόγω των διαρκών στρατιωτικών και πολιτικών προκλήσεων της Τουρκίας.

Η έλευση του αντιπτεράρχου Τίμοθι Ρέι στην Αθήνα έχει ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική σημασία, ωστόσο η πρωτοβουλία ακολουθεί την αναγγελία ενός σημαντικού εξοπλιστικού προγράμματος, με την παραγγελία αμερικανικών αεροσκαφών καθώς και την αντικατάσταση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι λίγο πριν ήταν λομπίστας για λογοριασμό του Ταγίπ Ερντογάν. Αν σε αυτά προστεθούν και οι παρασκηνιακές επαφές ως προοίμιο της επικοινωνίας Τσίπρα-Τραμπ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η παρουσία του υποδιοικητή των νατοϊκών δυνάμεων της Ευρώπης στην Αθήνα ήταν μια κίνηση έντονο πολιτικό και διπλωματικό συμβολισμό.

Διαβάστε  Διπλωματικό επεισόδιο ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω τροπολογίας για πάγωμα εξοπλισμών

Διαβάστε επίσης: Εξοπλιστικό 4 δισ. ανήγγειλε η Ελλάδα

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις επαφές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συμμετείχε τόσο ο υπουργός Πάνος Καμμένος όσο και ο αναπληρωτής Δημήτρης Βίτσας καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέρι Πιάτ.

Η ενισχυμένη πολιτική σύνθεση του πάνελ των συζητήσεων καθιστά σαφές ότι η ατζέντα ήταν πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως αμυντική, μήνυμα που έγινε σαφές και στην Άγκυρα.

Διαβάστε  Η Γερμανία πουλάει έξι υποβρύχια στην Τουρκία

Ωστόσο οι επαφές Αμερικανών αξιωματούχων με την Τουρκία διεξήχθησαν σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο καθώς στην Άγκυρα βρέθηκε ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, ενώ ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Στην Αθήνα ο Αμερικανός αξιωματούχος έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ παρών ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρεϊ Πίατ (Geoffrey R. Pyatt).

Διαβάστε  Ο Καμμένος μιλάει για επέκταση χωρικών υδάτων και γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στη συνάντησή του με τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.