Με συνεντεύξεις, δηλώσεις και διαρροές συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μετά την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων από την Αθήνα. Ο δημόσιος διάλογος που διεξάγεται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ, φαίνεται να καταλήγει σε συμβολική “δέσμευση του ΔΝΤ στο πλευρό της Ελλάδας” με ένα ποσό της τάξης των 5-6 δισ. δολαρίων.
Αφού προηγήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, απευθύνοντας συγκεκαλυμμένο κάλεσμα πολιτικής παρέμβασης για την υπέρβαση του χάσματος, ακολούθησε συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάνρτ στη γαλλική εφημερίδα “Παριζιέν” στην οποία επικέντρωσε στην ανάγκη λήψης μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και αποκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να “δεσμευτεί δίπλα στην Ελλάδα το ΔΝΤ”, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αναλάβει τη δέσμευση αυτή, με την προϋπόθεση όπως διευκρίνισε το… χρέος.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Τσίπρα: Είμαστε στην «ίδια σελίδα» με Λαγκάρντ, πάμε για Απρίλιο
Μετά το μπαράζ τοποθετήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ στο θέμα επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες και αφού συνομίλησε με την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα όσα αποκάλυψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και έκανε δυο ακόμη βήματα, αποδέχθηκε ως ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων τον Απρίλιο και αποκάλυψε και αυτός ότι Γερμανίδα καγγελάριος είναι ακόμη πιο αισιόδοξη.
Μερικές ώρες αργότερα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επανέρχεται στο θέμα επικαλούμενο πηγές από το ΔΝΤ, οι οποίες αναφέρουν ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να “δεσμευτεί δίπλα στην Ελλάδα” με ένα συμβολικό δάνειο των 5-6 δισ.
Διαβάστε επίσης: Η Λαγκάρντ παίζει καθυστερήσεις αλλά μαζί με Τσίπρα
Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δύο πηγές, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια. Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση τους κανονικούς όρους και όχι τους κατ’ εξαίρεση, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε μία πηγή.
Η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή.
Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνεται. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.