Πογκρόμ του ISIS κατά Χριστιανών

Εκτελεί κόπτες στην Αίγυπτο και εκτοπίζει πληθυσμούς με στόχο να δημιουργήσει χώρο για τη φυγή μαχητών από το Ιράκ και τη Συρία και τη μετεγκατάστασή τους σε χώρες που δεν θα τις πλήξουν οι συμμαχικές δυνάμεις

Πογκρόμ του ISIS κατά Χριστιανών

Ξέσπασμα σεχταριστικής βίας πλήττει την Αίγυπτο αν και οι αρχές της χώρας αρνούνται να το αναγνωρίσουν, καθώς συνδεδεμένες με το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εξαπολύσει πογκρόμ κατά χριστιανών κατοίκων, σκοτώνοντας και εκφοβίζοντας.

Εμφανές είναι το φαινόμενο μετεγκαταστάσεων πληθυσμιακών ομάδων, ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά συγκρούσεων μουσουλμάνων και χριστιανών εντός των κοινοτήτων, τα οποία ο στρατός της Αιγύπτου ισχυρίζεται ότι έχει υπό έλεγχο. Τα περισσότερα απ αυτά τα περιστατικά καταλήγουν στην εκδίωξη των χριστιανών κατοίωκν, κοπτών στην πλειονότητά τους, από τις κατοικίες και τον τόπο διαμονής τους και τη βίαιη μετεγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές.

Τα περιστατικά αυτά όμως έχουν ρίζες στην έντονη δραστηριοποίηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Al Wilayat Sinai, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος και αντιτίθεται στην εκλογή του Σίσι ως προέδρου της Αιγύπτου, για την οποία επιρρίπτει ευθύνες στους χριστιανούς κατοίκους, τους οποίους διώκει.
[graphiq id=”iSmk4dwXW2V” title=”Παγκόσμιος χάρτης διώξεων Χριστιανών” width=”700" height=”663" url=”https://w.graphiq.com/w/iSmk4dwXW2V” ]

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους

Μόλις πριν από μια εβδομάδα πατέρας και γιος εκτελέστηκαν μέσα στο σπίτι τους μπροστά στα μάτια των γυναικών από μαχητές της Al Wilayat Sinai αφού πρώτα του ρώτησαν “είστε χριστιανοί;”. Οι δυο εκτελέσεις ακολουθήθηκαν από ακόμα μια 47 ώρες αργότερα ανάγκασαν τους χριστιανούς κατοίκους της παραλιακής πόλης Αλ-Αρις να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να καταφύγουν στην Ισμάλια που απέχει 200 χιλιόμετρα. Συνολικά 500 χριστιανοί τράπηκαν σε φυγή, μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ τα κρούσματα είναι διαρκή και εντεινόμενα.

Όπως αναφέρει στο CNN η κοπτική ορθόδοξη εκκλησία πολλές είναι οι οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί από το κύμα σεχταριστικής βίας που έχει εξαπολύσει η τρομοκρατική οργάνωση Al Wilayat Sinai, στόχος της οποίας φαίνεται ότι είναι η αποσταθεροποίηση μέρους της χώρας ώστε να πλήξει τον Αλ Σίσι και να εδραιώσει την παρουσία της εκμεταλλευόμενη τον εκτοπισμό πληθυσμών.
[gra[graphiq id=”hvbVIAIcNcp” title=”Χριστιανικός πληθυσμός στη Μέση Ανατολή” width=”700" height=”652" url=”https://w.graphiq.com/w/hvbVIAIcNcp” ]

Διαβάστε  Οι κινήσεις καλής θέλησης του Ιράν προς τις ΗΠΑ, πίσω από τις απειλές

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι χριστιανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στην Αίγυπτο, αποτελώντας το 10% του πληθυσμού και από τους πλέον οικονομικά δραστήριους. Ο διαρκής εκτοπισμός της συγκεκριμένης κοινότητας προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, ενώ παράλληλα απειλεί με ρήξη την ευαίσθητη κοινωνική συνοχή και ειρήνη.
[graphiq[graphiq id=”3Lw0ekwBmJf” title=”Αίγυπτος: Θρησκευτική κατάτμιση” width=”700" height=”659" url=”https://w.graphiq.com/w/3Lw0ekwBmJf” ]Με τον ISIS να καταγράφει διαρκείς ήττες τόσο στο Ιράκ όσο και τη Συρία οι οργανώσσεις-παρακλάδια αναζητούν ζωτικό χώρο ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ασφαλείς διεξόδους για τους μαχητές από αυτές τις περιοχές σε άλλες όπου οι συμμαχικές δυνάμεις θα αποφύγουν να πλήξουν υπό το φόβο της διεύρυνσης του μετώπου της κρίσης.
[graphiq id=[graphiq id=”ip5bHhCLBzf” title=”Μεγάλες επιθέσεις του ISIS στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική” width=”700" height=”567" url=”https://w.graphiq.com/w/ip5bHhCLBzf” ]ων διώξεων Χριστιανών στην Αίγυπτο από τον ISIS έγινε με την έκρηξη στην κοπτική εκκλησία του Καΐρου, ενέργεια που υποβίβασαν ως μεμονωμένη οι τοπικές αρχές.

Διαβάστε  Αφγανιστάν: O ISIS επιτέθηκε και σκότωσε 20 άοπλους Ταλιμπάν

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.