Την απόφαση καθαίρεσης της προέδρου της Νοτίου Κορέας επιβεβαίωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο για την υπόθεση διαπλοκής, διαφθοράς και δωροληψίας, στην οποία εμπλέκεται η Samsung και ο επικεφαλής της.
Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νοτίου Κορέας η πρόεδρος Παρκ καθίσταται έκπτωτη, όπως προέβλεπεται και η πρωτόδικη απόφαση από τον Δεκέμβριο. Η υπόθεση διαφθροάς της προέδρου, της κόρης της και άλλων κρατικών αξιωματούχων μέσω δωροδοκιών από τη Samsung έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Νότιο Κορέα προκαλώντας πολιτική αστάθεια σε περίοδο κλιμάκωσης των προκλήσεω από τη Βόρειο Κορέα και ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για την ταχύτερη εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD και η Κίνα αντιδρά σθεναρά.
Σε αυτό το κλίμα το Χρηματιστήριο της χώρας έχει δεχθεί -κατά περιόδους- έντονα πλήγματα με πολλούς αξιωματούχους και παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν τις επιθέσεις στην αγορά αξιών στην επιθετική απόσυρση κινεζικών κεφαλαίων υπό την καθοδήγηση του Πεκίνου ως αντίποινα για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση του THAAD. Υπ αυτό το πρίσμα αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την πρωτοφανή πολιτική κρίση και την έκταση που αυτή έχει προσλάβει σε ξένο δάκτυλο.
Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου και σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και ότι πρόωρες εκλογές να οργανωθούν σε διάστημα 60 ημερών.
Η Παρκ, η πρώτη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που καθαιρείται, χάνει την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.