Δηλώσεις με τις οποίες επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι βρίσκεται στην ίδια σελίδα με την Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα επέδειξε την προσκόλληση της Ελλάδας στο άρμα των χωρών του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε απάντηση της άτυπης συνόδου των Βερσαλλιών.
Αν και το ύφος και οι διατυπώσεις ήταν πιο πολύ πολιτικό από τις απαντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην Παριζιέν, το ΔΝΤ φαίνεται να έλαβε το μήνυμα ότι σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει ταύτιση επιδιώξεων και χρονικού ορίζοντα.
Διαβάστε επίσης: Η Λαγκάρντ παίζει καθυστερήσεις αλλά μαζί με Τσίπρα
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι εγκαταλείπει τις αρχικές προσδοκίες για συμφωνία πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και στοχεύει πλέον στο πιο ρεαλιστικό σενάριο του Απριλίου, επιδιώκοντας όμως συμφωνία-πακέτο με ουσιαστική αναθεώρηση του Μνημονίου μέσω νέου προσαρτήματος.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και για νέες υποχωρήσεις αρκεί να διασφαλίζεται η ένταξη στο QE και ο ευνοϊκός προσδιορισμός της έννοιας “μεσοπρόθεσμα” για τα πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την εμπροσθοβαρή εφαμογή μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, στην κατεύθυνση που ζητά το ΔΝΤ.
«Είναι εφικτό να έχουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 του Μάρτη και τον Απρίλη τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος»,
δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «είμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε συνολική συμφωνία» αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Συμπλήρωσε πάντως ότι «υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου».
«Εξαιρετικά αισιόδοξη η Μέρκελ»
Διαβάστε επίσης: Συμφωνία με συμπληρωματικό Μνημόνιο και παράλληλο πρόγραμμα τον Απρίλιο
Ερωτηθείς αν στις επαφές του στη διάρκεια της Συνόδου συζήτησε για την ένταξη στο QE και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απάντησε για ειδικά για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη». «Πιο αισιόδοξη και από εμένα» πρόσθεσε.
Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δείξει ότι ανεξαρτήτως των θέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Άγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να δώσει την τελική ώθηση από τη στιγμή που ΔΝΤ και Ελλάδα έρθουν σε συμφωνία στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.
Έχοντας ήδη αναδείξει τα εργασιακά σε μείζον θέμα και επιχειρώντας να το θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εξασφαλίσει συμμαχίες και στηρίξεις που θα αναγκάσουν το ΔΝΤ να υποχωρήσει, δεχόμενο το αισιόδοξο σενάριο και στην απασχόληση αλλά χωρίς αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Όπως είπε, οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημέρων και ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση.
«Μόνη επιλογή η αναπτυξιακή προοπτική»
Διαβάστε επίσης: Καλύτερη συμφωνία, αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα κατά των πολιτικών λιτότητας. «Τώρα», τόνισε που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, έχει ανάγκη όχι από συνέχιση της λιτότητας, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατότητων».
Διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Κατά τον κ. Τσίπρα, η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους, αλλά και για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Διαβάστε επίσης: Η αξιολόγηση πάει για Απρίλιο, λόγω… ΔΝΤ
Κληθείς να σχολιάσει το αν ζήτησε από την επικεφαλής του ΔΝΤ να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι
«με την Λαγκάρντ είναι γνωστό ότι έχω διαρκή επικοινωνία, δεν συμφωνούμε πάντα αλλά είναι έντιμη επικοινωνία, είναι αλήθεια ότι ζήτησα να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τη στάση του να μην σπαταλάει τον χρόνο».
Πρόσθεσε ότι ζήτησε τη δέσμευση του Ταμείου ότι με βάση τα πρότυπα τα τεχνοκρατικά που απαιτούνται είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
«Ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι είναι αλά καρτ, μόνο με τα μέτρα αλλά στο ζήτημα του χρέους η γνωστή τακτική να πετάμε την μπάλα μπροστά. Να φτάσουμε σε μία λύση στο πρόβλημα».
Παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνοντας αιχμές ότι «ξέρουμε πού οφείλεται αυτό», ωστόσο, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε μία συνολική συμφωνία».