Έκθεση με την οποία περιγράφει τον αποτελεσματικό συνδυασμό του πραδοσιακού εγκλήματος με τη νέα τεχνολογία καθιστώντας πολύ δυσκολότερη. για τις αρχές, την αντιμετώπιση του και πολύ πιο σύνθετα και επικίνδυνα τα εγκληματικά δίκτυα, παρουσίασε η Interpol.
Σύμφωνα με την έρευνα η σύγχρονη και υψηλή τεχνολογία αποτελεί πλέον τη βάση των εγκληματικών οργανώσεων έχοντας οδηγήσει στην παγκοσμιοποίηση των δικτύων και στην οικοδόμηση ακόμα πιο περίπλοκων και δύσκολων στην ανίχνευση, τη στοιχειοθέτηση, τη δίωξη και την αποδόμηση οργανισμών.
Η πλαστογραφία διαβατηρίων και κρατικών εγγράφων, το ξέπλυμα χρήματος και το online εμπόριο παράνομων αγαθών καθώς και τα cryptocurrencies αποτελούν μερικές μόνο από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες σε παγκόσμιο επίπεδο και βρίσκονται στη «ρίζα» σχεδόν κάθε είδους σοβαρής εγκληματικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο μελέτης πάνω στο οργανωμένο έγκλημα που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, η Europol ανέφερε πως οι παραπάνω δραστηριότητες συνοδεύουν και διευκολύνουν άλλα, αν όχι όλα, τα είδη σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, όπως το εμπόριο ναρκωτικών και το trafficking. Ακόμη, σε λόγο σημαντικού προβληματισμού έχει εξελιχθεί το ransomware, το οποίο μπλοκάρει τον υπολογιστή ενός ατόμου ή μιας εταιρείας, μέχρι να πληρωθούν τα σχετικά «λύτρα».
Πάντως, όπως τονίζεται, τα «παραδοσιακά» εγκλήματα βασίζονται όλο και περισσότερο σε νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. η χρήση drones από εμπόρους ναρκωτικών, η χρήση υπολογιστών από διαρρήκτες προκειμένου να πραγματοποιούν «αναγνωρίσεις» σε γειτονιές που στοχεύουν και να εντοπίζουν πότε οι ένοικοι είναι εκτός σπιτιού από τις δημοσιεύσεις τους στα social media κ.ά.
Η Europol αναφέρει πως υπό διερεύνηση βρίσκονται πάνω από 5.000 διεθνή κυκλώματα εγκλήματος, με μέλη άνω των 180 εθνικοτήτων. Το εμπόριο ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον κερδοφόρα δραστηριότητα οργανωμένου εγκλήματος στην Ε.Ε., με κέρδη περίπου 24 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Επίσης, πιο επικερδής έχει γίνει και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, λόγω των πολέμων και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με 510.000 παράνομες εισόδους στην Ε.Ε. το 2016.