Η πολιτική ακόμα… υποτιμά τις γυναίκες

Η πολιτική ακόμα… υποτιμά τις γυναίκες

Ακόμη χαμηλή, παρότι ενισχυμένη με την πάροδο των ετών, είναι η συμμετοχή των εκπροσώπων του γυναικείου φύλου στην πολιτική ζωή του πλανήτη, όπως προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία στο παρακάτω γράφημα.

Ενώ οι γυναίκες αντιστοιχούν στο μισό πληθυσμό της γης, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην πολιτική παραμένουν δυσανάλογα χαμηλά.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών σε κοινοβούλια παρατηρούνται σε Ρουάντα (63,8%), Βολιβία (53,15) και Κούβα (48,9%) ενώ ταυτόχρονα και οι Σκανδιναβικές χώρες σημειώνουν τουλάχιστον εξισορροπημένη εκπροσώπηση με τις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου να καταλαμβάνουν το 41,1% των θέσεων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ενώ οι Αραβικές Χώρες φημίζονται για την υποβαθμισμένη θέση των γυναικών, το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στα έδρανα των κοινοβουλίων τους (18,4%) είναι κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ευρώπης (24,3%). Στις ΗΠΑ και στην Ασία τα ποσοστά κινούνται στο 27,7% και 19,2% αντίστοιχα.

[graphiq id=”fF3JUU3QSC9" title=”Ποσοστό γυναικών στο Κογκρέσο” width=”700" height=”534" url=”https://w.graphiq.com/w/fF3JUU3QSC9" ]

Στο σύνολο των εδρών του πλανήτη μόνο το 22,8% καταλαμβάνουν γυναίκες με Αϊτή, Υεμένη, Σομαλία, Κατάρ και άλλες να παρουσιάζουν παντελή έλλειψη θηλυκής εκπροσώπησης.