Η Γερμανία κατηγορεί την Τουρκία για σκληρή κατασκοπεία και hacking

Η Γερμανία κατηγορεί την Τουρκία για σκληρή κατασκοπεία και hacking

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κατασκοπείας με προέλευση την Τουρκία και στόχο τη Γερμανία παρατηρεί report της γερμανικής υπηρεσίες πληροφοριών BfV, ενώ οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τεταμένες και βρίσκονται πιθανώς στο χειρότερο σημείο στην ιστορία.

Με βάση την έκθεση της BfV η Γερμανία κατηγορεί την Τουρκία για “αναβάθμιση” της προσπάθειας κατασκοπείας γεγονός που επιβαρύνει τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας αναδεικνύονται στη Γερμανία μία ημέρα μετά την ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το προξενείο στο Αμβούργο και ενώ είχε προηγηθεί η απαγόρευση συγκεντρώσεων και οι ομιλίες Τούρκων υπουργών σε γερμανικό έδαφος, με αφορμή το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, για τη μετατροπή του τουρκικού συντάγματος. Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προκαλώντας αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο στο Βερολίνο.

Διαβάστε  Η Τουρκία απελαύνει τον πρέσβη του Ισραήλ

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι τις τελευταίες ημέρες «υπάρχει σημαντική αύξηση της τουρκικής κατασκοπείας στη χώρα». Η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπείας (BfV), τόνισε σε έκθεσή της πως «παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των προσπαθειών κατασκοπείας από την Τουρκία στη Γερμανία», ενώ πηγές της κυβέρνησης συνδέουν το φαινόμενο αυτό με την εντατικοποίηση της προπαγάνδας ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Διαβάστε  Για κατασκοπεία σε βαθμό πλημμελήματος καταδικάστηκαν δύο Τσέχοι στην Ελλάδα

Στη Γερμανία ζουν περίπου 1,4 εκατ. Τούρκοι, οι οποίοι έχουν δικαίωμα συμετοχής στο δημοψήφισμα, γεγονός στο οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαφήμιση