Απάντηση Λαγκάρντ σε Σόιμπλε: Συμφωνία για χρέος τώρα, όχι αργότερα

Απάντηση Λαγκάρντ σε Σόιμπλε: Συμφωνία για χρέος τώρα, όχι αργότερα

Με δηλώσεις… στρατηγικής απαντά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Κριστίν Λαγκάρντ, επαναφέροντας τις δυο παράλληλες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισήμανε για να συμμετάσχει το Ταμείο το χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο, πετώντας το μπαλάκι στους Ευρωπαίους και όχι αποκλειστικά στον ESM ή τη Γερμανία.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αντέκρουσε τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετάθεση της συζήτησης για το χρέος, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το παράθυρο τμηματικής εφαρμογής, ζητώντας όμως άμεση συμφωνία επί συγκεκριμένων μέτρων. Παράλληλα επέμεινε στην άσκηση πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, θέτοντας τα δυο ζητήματα ως δυο εξίσου καθοριστικούς για τη συμμετοχή του Ταμείου άξονες.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Eurogroup: Συμφωνία πακέτο σήμερα, βλέπει ο Σολτς

Αν και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ δεν αποτελούν είδηση, καθώς τα ίδια θέματα έχουν διατυπωθεί κατ επανάληψη τόσο από την ίδια όσο και από άλλα στελέχη του ΔΝΤ, είδηση αποτελεί το timing καθώς ακολουθεί την παρέμβαση του Γερμανού υπυοργού Οικονομικών και την εμπλοκή από τη δημοσίευση των στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016.

«Η Ελλάδα κουβαλά ένα πάρα πολύ μεγάλο χρέος και για να συμμετάσχουμε στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αυτό το χρέος θα πρέπει να γίνει βιώσιμο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιχείρησε να στρέψει τη συζήτηση στην κατεύθυνση του reprofiling του ελληνικού χρέους αναφέροντας ενδεικτικά μεθόδους για τη μείωση του ελληνικού Δημόσιου χρέους.

«Κάτι πρέπει να γίνει και οι Ευρωπαίοι να λύσουν το ζήτημα» έσπευσε να προσθέσει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους.

«Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μέσω διάφορων συνδυασμών» σημείωσε στη συνέχεια, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων, ενώ σημείωσε ότι ο συνδυασμός θα πρέπει να ισχύσει για μια μακρά περίοδο.

Καταλήγοντας, κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή, στη βάση δύο πυλώνων, αυτής των ισχυρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτής του βιώσιμου χρέους.

Διαβάστε  Η Μέρκελ στρώνει το έδαφος early-exit της Ελλάδας την Πέμπτη

Η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ ακολουθεί την παράταση της παραμονής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αλλά και τις δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος επιχείρησε για ακόμη μια φορά να μεταθέσει τη συζήτηση για το χρέος. Νωρίτερα είχαν προηγηθεί δηλώσεις απο τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία για την αναγκαιότητα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαφήμιση