Στον Ρέγκλινγκ μετά τον Τσίπρα οι Έλληνες τραπεζίτες

Στον Ρέγκλινγκ μετά τον Τσίπρα οι Έλληνες τραπεζίτες

Με την αξιολόγηση να βρίσκεται σε κομβικό σημείο, την εκροή καταθέσεων να ενισχύεται, τα κόκκινα δάνεια να μη μειώνονται και τον κίνδυνο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης να ελλοχεύει, οι Έλληνες τραπεζίτες υπό το μανδύα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Τέγκλινγκ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά πιο ελαστικές ρυθμίσεις για μια σειρά τραπεζικών θεμάτων ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Τσίπρα-τραπεζιτών για damage control

Επίσης, η επαφή του προεδρείου της ΕΕΤ με τον επικεφαλής του ESM ακολουθεί συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονότα που αν συνεκτιμηθούν μπορούν να δώσουν νέα συμπεράσματα για τα κίνητρα και τους στόχους της συνάντησης.

Διαβάστε  Νέα χαλάρωση capital controls για να γυρίσουν οι καταθέσεις

Αν σε αυτά προστεθεί και ο ενισχυμένος ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας τόσο με δηλώσεις όσο και με θέσεις-εκθέσεις και με επαφές, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το τραπεζικό σύστημα έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τμήματα της διαπραγμάτευσης που άπτονται του κλάδου.

Αν και επισήμως ανακοινώθηκε ότι οι Έλληνες τραπεζίτες συζήτησαν με τον Κλάους Ράγκλινγκ μόνο για την πορεία των τραπεζών και τους στόχους για μείωση των NPL’s, στην πραγματικότητα η ατζέντα ήταν ευρύτερη και πιο πολιτική.

Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι η ΕΕΤ επισήμανε στον πρόεδρο του ESM το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες επανήλθαν σε οργανική κερδοφορία, παρά το δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας και διατηρούν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες και απόθεμα προβλέψεων για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός της επόμενης τριετίας.

Διαβάστε  Ελεύθερος υπό... προστασία και ο δεύτερος από τους 8 Τούρκους

Γενικότερα η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Κλάους Ρέγκλινγκ και τα στελέχη του ESM, την βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2016, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα όσον αφορά την ρευστότητα και την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤ, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε την πρόθεση των ελληνικών τραπεζών να συνεργασθούν με όλες τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, περιλαμβανομένου του ESM, για την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την δέσμευσή τους να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Διαβάστε  Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών η αναβάθμιση των F-16

Στην αντιπροσωπεία της ΕΕΤ συμμετείχαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Νικόλαος Καραμούζης, ο αντιπρόεδρος Βασίλειος Ράπανος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σπύρος Παπασπύρου, η γενική γραμματέας Χαρίκλεια Απαλαγάκη και ο πρόεδρος της Επιτροπής CFO Βασίλειος Ψάλτης.

Διαφήμιση