Ψηφίστηκε από το Ουγγρικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο το οποίο θέτει υποχρεωτικά σε καθεστώς κράτησης κάθε μετανάστη που βρίσκεται στη χώρα μέχρι την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων. Σθεναρές αντιδράσεις είχαν εκφράσει στο νομοσχέδιο η Κομισιόν, ανθρωπιστικές οργανώσεις ακόμα και το Βερολίνο.
Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκοτρ Ορμπάν διευρύνει το χάσμα με την ΕΕ΄, ενώ ταυτόχρονα ο Ούγγρος πρωθυπουργός υλοποιεί σχέδιο επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουγγαρία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές τόσο για την ΕΕ όσο και για το NATO και τις ΗΠΑ, καθώς ο Ορμπάν είχε αναδειχθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης που καλούσε για την εκδίωξη των Ρώσων και το κλείσιμο των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων.
Διαβάστε επίσης: Η Ουγγαρία ετοιμάζει ηλεκτροφόρο φράχτη για τους μετανάστες
Η δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, μία από τις ελάχιστες παγκόσμια που είχε στηρίξει ανοικτά τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ακολουθεί την πλέον σκληρή πολιτική μεταξύ των 28 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι μεταναστών και προσφύγων.
Ήδη – στα νότια σύνορά της – η Ουγγαρία προχωρεί σε οικοδόμηση ηλεκτροφόρου φράχτη για την αποτροπή εισόδου, ενώ έχει αρνηθεί να δεχθεί πρόσφυγες στη βάση των ευρωενωσιακών ποσοστώσεων.
Ο πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του δεξιού Fidesz έχει περιγράψει ως πολιτικό όραμά του την «αντιφιλελεύθερη δημοκρατία», συντηρητικό πολιτικό σχέδιο εμπνευσμένο από το καθεστώς της Ρωσίας του Πούτιν.