Μίνι-πραξικόπημα στην ΕΕ: Η Πολωνία προσπάθησε να αδειάσει τον Τουσκ

Μίνι-πραξικόπημα στην ΕΕ: Η Πολωνία προσπάθησε να αδειάσει τον Τουσκ

Νέα σύγκρουση με τον Ευρωπαϊκό πυρήνα και τις Βρυξέλλες επιχειρεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Ντούντα στην Πολωνία αίροντας ξαφνικά τη στήριξή της στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τούσκ συνιδρυτής και σημερινός πρόεδρος του κόμματος της Πολιτικής Πλατφόρμας (Platforma Obywatelska) διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2007 ως το 2014. Στις 30 Αυγούστου του 2014 εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία ανέλαβε την 1η Δεκεμβρίου 2014.

Διαβάστε  "Αυτογκόλ" Τσαβούσογλου για το Μεταναστευτικό, παρεμβαίνει η ΕΕ

Ωστόσο η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ντούντα επιχείρησε να προτείνει τον ευρωβουλευτή της Γιάτζεκ Σαριγιούζ-Βόλσκι για την προεδρία του Συμβουλίου, πέντε μόλις ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής, όπου ο κ. Τουσκ αναμενόταν να είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Διαφήμιση

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της πολωνικής κυβέρνησης να υπονομεύσει τον πρώην πρωθυπουργό, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. φαίνεται πως παραμένουν ακλόνητα υπέρ της επανεκλογής του κ. Τουσκ για δεύτερη συναπτή θητεία 30 μηνών σε ένα από τα κορυφαία κοινοτικά αξιώματα.

Διαβάστε  Οικονομικό "στραγγαλισμό" κατά Πολωνίας-Ουγγαρίας ετοιμάζει η Κομισιόν

Η απομόνωση της Πολωνίας έγινε εμφανής σήμερα Δευτέρα, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου τόσο ο κ. Τουσκ όσο και κ. Σαριγιούζ-Βόλσκι είναι μέλη, απομάκρυνε τον τελευταίο από τη θέση του αντιπροέδρου του. Η παράταξη, που έχει τις περισσότερες έδρες στην Ευρωβουλή, κατέστησε σαφές πως στηρίζει πλήρως τον κ. Τουσκ.

Η εικόνα της μηδενικής στήριξης συνεχίστηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να κέρδισε τη στήριξη των εταίρων.

Διαβάστε  Προϋπολογισμός ΕΕ: Που πάει το 1 τρισ. ευρώ

Η υποψηφιότητα του Σαριγιούζ-Βόλσκι φαίνεται πως πηγάζει αμιγώς από τις έριδες στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Πολωνίας, και συγκεκριμένα την αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Τουσκ και τον επικεφαλής του συντηρητικού νυν κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Καντζίνσκι.

Διαφήμιση