Αυτό το γράφημα τρομάζει τον Σόιμπλε

Αυτό το γράφημα τρομάζει τον Σόιμπλε

Τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 8 ετών σημείωσαν οι παραγγελίες εργοστασίων στη Γερμανία τον Ιανουάριο υποχωρώντας κατά 7,4%, σε μηνιαία βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν κάμψη μόλις κατά 2,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες των εργοστασίων είχαν ενισχυθεί κατά 5,2% τον Δεκέμβριο, ρυθμός που όχι μόνο δεν διατηρήθηκε αλλά απωλέσθηκε και με το παραπάνω τον Ιανουάριο δείχνοντας ότι προηγούμενη μέτρηση εμπεριήχε αύξηση λόγω προσπάθειας για βελτίωση της εικόνας του κλάδου στο κλείσιμο του έτους.

Διαβάστε  Τρομάζει ο σύνθετος PMI στη Γερμανία

Το γράφημα αφήνει έκθετο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έκανε λόγο για δυναμικό φινάλε στη χρονιά και προκαλεί ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει.


Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω αν στην βουτιά των παραγγελιών προστεθεί και ραγδαία μείωση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κατά 11,4%.

Διαβάστε  Η Μέρκελ επαναφέρει στο επίκεντρο το προσφυγικό

Σε ετήσια βάση οι παραγγελίες εμφανίζουν αύξηση 4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2016.

Οι αναλυτές επιμένουν ότι η εν γένει εικόνα της γερμανικής οικονομίας παραμένει θετική, παρά το σοκ από τους βιομηχανικούς δείκτες.

Αρκετοί είναι αυτοί που σημειώνουν την έντονη διακύμανση στις παραγγελίες των εργοστασίων από το καλοκαίρι του 2016, ενώ ο Κάρστεν Μπρέτζκι της ING, τη χαρακτηρίζει “άνευ προηγουμένου”.

Διαβάστε  Γερμανία: Βουτιά-σοκ των βιομηχανικών παραγγελιών