Συρία: Η ατζέντα των 4 σημείων οδηγεί σε νέες συγκρούσεις

Συρία: Η ατζέντα των 4 σημείων οδηγεί σε νέες συγκρούσεις

Νέος γύρος συγκρούσεων αναμένεται στη Συρία μεταξύ κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών δυνάμεων καθώς οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη κατέληξαν σε «σαφή ατζέντα» τεσσάρων σημείων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ωστόσο από τα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων απουσιάζουν τα εδαφικά και ο τρόπος καθορισμού της ισορροπίας δυνάμεων, γεγονός που καθιστά σαφές ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιχειρήσουν να αυξήσουν τις εκτάσεις υπό τον έλεγχο τους πριν αναγκαστούν να συμφωνήσουν στα εδαφικά και τις μετακινήσεις πληθυσμών, που είναι αυτές τελικά που θα κρίνουν τις εκλογές.

Ήδη δυνάμεις από όλες τις πλευρές, ακόμα και από την Τουρκία, συγκεντρώνονται έξω από τη Μανμπίζ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων YPG που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, οι οποίες επίσης ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία.

Διαβάστε  Κίνηση καλής θέλησης Πούτιν προς Τραμπ-Νετανιάχου, δεν παραδίδει S-300 στον Άσαντ

Τρία από τα σημεία που συγκροτούν την ατζέντα αφορούν:
– την διακυβέρνηση,
– το Σύνταγμα και
– την διοργάνωση εκλογών υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών,
– Το τέταρτο σημείο αφορά την στρατηγική της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, που προστέθηκε έπειτα από αίτημα της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης, αποσαφήνισε ο αξιωματούχος των ΗΕ, τονίζοντας πως και τα τέσσερα θέματα θα συζητηθούν «παράλληλα».

«Πιστεύω ότι έχουμε μια σαφή ατζέντα», είπε ο Μιστούρα στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα έναν νέο γύρο συνομιλιών που θα διεξαχθεί αργότερα αυτό το μήνα. «Σχεδιάζω να προσκαλέσω όλες τις συριακές πλευρές εδώ τον Μάρτιο για την πραγματοποίηση ενός πέμπτου γύρου συνομιλιών», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης: Η Παλμύρα άλλαξε χέρια για 4η φορά σε 2 χρόνια

Διαβάστε  Η Europol διέλυσε το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους

Παράλληλα επισήμανε πως οι συζητήσεις στην Αστάνα, που διεξάγονται υπό την αιγίδια της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τον συριακό πόλεμο θα είναι συμπληρωματικές και θα αφορούν «την συνέχιση εφαρμογής της εκεχειρίας, την άμεση λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επιχειρησιακά θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».
[graphiq id=”7iI4jJ9RiIJ” title=”Syrian Civilians Killed Since 2015 by Responsible Group” width=”600" height=”607" url=”https://w.graphiq.com/w/7iI4jJ9RiIJ” ]

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων έληξε με «πιο θετικά» αποτελέσματα συγκριτικά με τις προηγούμενες συζητήσεις.

«Ολοκληρώνουμε αυτό τον γύρο συνομιλιών χωρίς ένα καθαρό αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτή την φορά οι συνομιλίες εξελίχθηκαν πιο θετικά, για πρώτη φορά συζητήσαμε σε ικανοποιητικά και αναλυτικά θέματα για το μέλλον της Συρίας και την πολιτική μετάβαση», τόνισε ο επικεφαλής της HNC Νασρ αλ Χαρίρι σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον Μιστούρα. «Θέλουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε.

Όπως και στους προηγούμενους τρεις γύρους συνομιλιών που διεξήχθησαν το 2016, στις οχτώ μέρες διαπραγματεύσεων δεν πραγματοποιήθηκαν απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των αντιπροσωπειών.
[gra[graphiq id=”bQPmYmCvd9r” title=”Συρία: Το προφίλ” width=”700" height=”649" url=”https://w.graphiq.com/w/bQPmYmCvd9r” ]

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους