if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σύνοδος διαίρεσης της ΕΕ στις Βερσαλλίες

Μηνύματα πολιτικής ηγεμονίας που εγείρουν ερωτηματικά και το μέλλον της Ευρώπης σε μια περίοδο που οι φυγόκεντρες τάσεις εντείνονται τόσο στον πυρήνα όσο και στην περιφέρεια έστειλαν μετά τη σύνοδο στις Βερσαλλίες, οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρώπης και ιδρυτικών της μελών. Με δηλώσεις που επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών και προκαλούν σοκ στους οραματιστές της Ευρώπης, οι τέσσερις ισχυροί προσπάθησαν να θέσουν νέο πλαίσιο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων, θέλοντας να προωθήσουν ζητήματα εθνικού τους συμφέροντος που βρίσκουν αντιστάσεις κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά να καταστήσουν σαφές ότι ο πυρήνας είναι ενωμένος και προχωράει ανεξάρτητα από την περιφέρεια.

Ο Φρανσουά Ολάντ, που αποχωρεί μετά από μια αμφιλεγόμενη θητεία στην γαλλική προεδρία, επέλεξε ως κύκνιο άσμα του μια σύνοδο των ισχυρών που στόχο έχει να θέσει μια σειρά αμετάκλητων προτεραιοτήτων ευθυγραμμιζόμενος με την Άγκελα Μέρκελ σε σειρά ζητημάτων που μέχρι τώρα διαφωνούσε.

Στη συνάντηση των Βερσαλιών που διοργάνωσε ο Φρανσουά Ολάντ συμμετείχαν οι: Άγκελα Μέρκελ, Πάολο Τζεντιλόνι και ο Μαριάνο Ραχόι. Ετσι πολιτικά Σοσιαλιστές και Συντηρητικοί φάνηκε να συμφωνούν σε ένα σχέδιο μετάλλαξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ΕΕ V 2.0, σχέδιο που είχε επιχειρήσει να προωθήσει στο παρελθόν και ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά έμεινε και τότε στα… χαρτιά.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αυτή τη φορά οι τέσσερις ηγέτες εμφανίστηκαν πιο αποφασισμένοι για τη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και… παρεών με δυνατούς και αδύναμους κρίκους και διαφορετικούς κανόνες και πλαίσια λειτουργίας.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οικοδεσπότης αυτής της μίνι συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, στην οποία συμμετείχαν επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», εξήγησε ο Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, “ορισμένες χώρες” θα μπορούσαν “να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία”.

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν «να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν», διευκρίνισε.
Για την Άνγκελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες» χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει”. “Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», επέμεινε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ «μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά με «διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης». Όσο για τον Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε απλά ότι “η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν”.
[graphiq id=”hppiNx5NS5L” title=”European Union (EU)” width=”700″ height=”887″ url=”https://w.graphiq.com/w/hppiNx5NS5L” ]

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version