Προσφυγικό: Παγωμένες οι μετεγκαταστάσεις

Προσφυγικό: Παγωμένες οι μετεγκαταστάσεις

Να πετάξει το μπαλάκι την ολιγωρία και την πολιτική άρνηση πολλών Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων επιχείρησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανεβάζοντας τους τόνους.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επισπεύσουν τον ρυθμό εφαρμογής του προγράμματος μετεγκαταστάσεων.

«Θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος καθώς δεν χωρούν πλέον δικαιολογίες και προσχήματα. Τα κράτη – μέλη οφείλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους»

υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό πρακτορείο Euronews.

Διαφήμιση

Ο ίδιος μάλιστα, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί μόλις το 14% των συνολικών μετεγκαταστάσεων που έχουν συμφωνηθεί και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για το «αν υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση πίσω από τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις των κρατών – μελών» και τόνισε ότι «κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να απευθύνονται μόνο προς το εσωτερικό τους ακροατήριο και ότι ήρθε η στιγμή να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συμβάλουν στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές».

Ωστόσο η Ουγγαρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ το πρόβλημα εντείνεται στην Ιταλία καθώς αυξάνονται οι ροές. Την ίδια στιγμή η Γερμανία επιταχύνει το δικό της πρόγραμμα απελάσεων και πιέζει για αποδοχή από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες όμως βρίσκονται στα όρια και αναζητούν λύσεις γι τη διαχείριση του υφιστάμενου προβλήματός τους.

Διαφήμιση